«Няма да споделят с Русия»


«Няма да споделят с Русия»Зенитно-ракетният комплекс Patriot (САЩ)

Китайските хакери вероятно са откраднали от САЩ технологията на системата за ПРО.

Китайските хакери са могли да получат достъп и да откраднат описанията и чертежите на съвременните американски самолети и кораби, а също и на системата за ПРО. Макар, че експертите поставят под съмнение възможностите на Китай за провеждането на мащабни кибератаки срещу мрежата на Пентагона те не изключват, че Пекин би могъл да се възползва от откраднатите технологии за създаване на превантивно оръжие.

Китайските хакери в хода на няколко кибератаки са могли да откраднат от САЩ проектите на редица отбранителни системи, в това число и на компонентите на системата за ПРО.

За това във вторник написа вестник The Washington Post, позоваващ се на изготвен от научния съвет на Министерството на отбраната на САЩ (DSB) доклад, който ще бъде представен на ръководството на Пентагона, правителството и шефовете на американските отбранителни компании.

Според този доклад, в ръцете на хакерите са се оказали сведения за зенитните ракетни комплекси Patriot PAC-3, противоракетните комплекси THAAD и корабната многофункционална бойна информационно-управляваща система Aegis. Освен това са били откраднати и данни за проектите на палубните изтребители F/A-18 Super Hornet, конвертопланите V-22 Osprey, многоцелевите вертолети UH-60 Black Hawk, новите бойни кораби за крайбрежната зона проект LCS и перспективните изтребители F-35.

Според информацията на вестника, американските специалисти, след като са се запознали със списъка на откраднатите данни, са били шокирани от мащабите на изтеклата информация и възможните вреди за отбраната на страната.

Експертите посочват, че получавайки достъп до водещи технологии на САЩ, Китай получава важно преимущество. Похитените материали ще позволят на КНР да икономиса милиарди за военни разработки и да ускори развитието на китайската отбранителна промишленост. Така например, коментирайки създалата се ситуация, специалистът по киберполитика в Центъра за стратегически международни изследвания Джеймс Люис посочва: «Преди десет години аз нарекох китайската армия най-големия в света музей под открито небе. Сега не мога да кажа такова нещо».

Директорът на програмата в Центъра за политически изследвания на Русия за обикновените въоръжения Вадим Козюлин поясни за вестник ВЗГЛЯД, че посочените от американското военно ведомство технологии – «са най-чувствителните, най-съвременните разработки». «Това не са просто готови продукти, а такива, над които те работят сега», – поясни той.

Военният експерт подчерта, че разработката на подобни технологии струва колосални средства и изисква много време. Обаче познаването на тези технологии може да се използва не само за копиране или разработка на свои аналози. Една по-икономична тактика, според мнението на Козюлин, може да бъде разработката на комплекс за превантивни мерки срещу тези въоръжения. «Познавайки тайните на системите за ПВО и ПРО, може да се помисли за това как да бъдат преодолявани, – пояснява експертът. – Например, за Северна Корея би било много полезно да узнае какви средства могат да използват американците срещу нейните ракети».

Според Вадим Козюлин, купувачи на такива тайни на първо място могат да бъдат Русия и Китай, чиито усилия в последно време са насочени към неутрализиране на такива технологии като Aegis и Patriot. Но тази информация би била не по-малко актуална също и за Индия, Израел, Пакистан и Иран, занимаващи се с развитие на свои собствени системи за ПРО.

В тази връзка експертът обърна внимание на контрамерките, предприемани от Съединените Щати. «В последно време се появи информация, че те са одобрили правото на пострадалата страна за ответни действия. И въпреки, че за сега това е само една декларация, но този факт е  симптоматичен – подчертава Козюлин. – В своята стратегия САЩ допускат нанасянето на ответен удар. А това е още една стъпка в посоката на кибервойните».

Вице президентът на Академията за геополитически проблеми Владимир Анохин обаче се съмнява в достоверността на това съобщение. «В мен се прокрадват съмнения по повод проникването на хакери в информационната база на Пентагона. Ако даже нашите специалисти не могат да проникнат, то за китайците това е още по-трудно», – споделя той своето мнение в разговор с вестник ВЗГЛЯД.

Според мнението на Анохин, подобни новини попадат в пресата не случайно. «Аз мисля, че това е поредният повод за изостряне на отношенията с Китай, при който искат да превърнат Китай във виновник за това външнополитическо изостряне, – предупреждава експертът. – А какво ще последва от това е трудно да се каже».

Що се отнася за откраднатите технологии, както отбелязва политологът, Китай не е в състояние да ги възпроизведе. «Даже и да са ги откраднали, те ще ги сложат на дъното на скрина», – смята той.

Владимир Анохин отхвърля перспективата за предаването на Русия на тези технологии: «Китайците провеждат прагматична, агресивна и егоистична външна политика, поради което няма да ги споделят с Русия».

САЩ многократно са посочвали КНР и Русия за основни кибернитични заплахи. През април информационната агенция Bloomberg, основавайки се на данни от фирмата Akamai Technologies, изготви рейтинг на страните, които са най-опасни по отношение на произтичащите от тях хакерски атаки. Китай оглавяваше този списък. Второ и трето място принадлежаха на САЩ и Турция, а Русия се оказа четвърта в списъка, – съобщава РИА «Новости».

Обаче правителството на Китай твърди, че няма никакво отношение към извършените кибератаки и напротив – твърди, че Пекин сам се превръща в жертва на нападения на хакерите.

Екатерина Ермакова, Олга Гриценко

Posted on 10.06.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: