Русия ни хвали за ”Южен поток”, за ”Белене” ще говорим


Русия ни хвали за ”Южен поток”, за ”Белене” ще говоримВсеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство“.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский, – съобщиха от МИЕ. Двамата министри обсъдиха развитието на проектите „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

„Южен поток“

Българската и руската страна се съгласиха, че трябва да бъде спазван предварително утвърдения график. Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.

Руският министър подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“ за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му.

„Южен поток“ е проект от изключително важно икономическо, регионално и енергийно значение“, – каза Драгомир Стойнев и подчерта необходимостта нашата страна да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането му. В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК.

„Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта, като се спазват задълженията от международните договори на страните“, – заяви Анатолий Яновский.

От ЕК имат изискване собственикът на газопровода и доставчикът на газ да не са свързани лица.

АЕЦ „Белене“

В рамките на срещата бе обсъдена и темата АЕЦ „Белене“. Според министър Стойнев, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта. Драгомир Стойнев получи уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ „Белене“ с българските партньори.

Руската държавна корпорация „Росатом“ е склонна да оттегли иска си срещу Националната електрическа компания за 1 милиард и 250 милиона евро. Това ще стане обаче, ако проектът АЕЦ „Белене“ бъде рестартиран, – стана ясно след срещата, предаде БНР.

Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че АЕЦ „Белене“ най-вероятно ще се случи, тъй като в противен случай ще трябва да платим на руската страна 2.4 млрд лв. Финансовият и икономическият министър обаче бяха скептични отностно проекта. Следващата седмица трябва да бъде ясен какъв ще е искът на руската страна, ако проектът не бъде рестартиран.

Министър Стойнев подчерта, че всеки съвместен енергиен проект трябва да бъде разглеждан поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.

Posted on 09.06.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: