Трева за всички! Легалната марихуана като експеримент с нацията


Трева за всички! Легалната марихуана като експеримент с нациятаСветовният лозунг „за свободната марихуана” прилича на експеримент с нацията, убедени са експерти на „Гласът на Русия”. САЩ, Канада, Израел и Чехия са далеч не целият списък на страните, където може легално да се намери марихуана и дори да се отглежда на село. Поддръжниците на легализирането й смятат, че това е начин да се отървем от черния пазар и да се спасят от мъките неизлечимо болните.

Междувременно влиянието на канабиса върху човешкия организъм, в това число и на генетично равнище, досега никой не е изучил на 100%. Учените не изключват, че след няколко поколения в страните на „свободния канабис” броят на децата с отклонения в развитието ще се увеличи в пъти.Защитниците на марихуаната са убедени: ако я разрешат, черният пазар ще изчезне, а проблемът с наркотрафика ще се реши от само себе си. Макар че в Холандия не успяха да решат проблема по този начин. Властите вече се замислят за забраната на кафешоповете.

Вторият довод в защита е помощ на болните от множествена склероза, при които всяка крачка им коства страшни болки. Сега като обезболяващо в Израел, Чехия, Испания, Англия и Канада на тях им се дава канабис. Но за нужния ефект дозата всеки път трябва да се увеличава, а сред причините за множествена склероза се сочи наркоманията. Нещо повече, съвременната медицина разполага с достатъчен брой лекарства с аналогично действие. Марихуаната едва ли ще стане панацея, отбеляза руският нарколог Павел Бесчанов.

– Няма пряка необходимост от това. Сигурно легализирането й за медицински цели е полезно, но ще има повече негативни резултати. Намериха се страни, които се решиха на такъв експеримента с населението си. Трябва да видим какво ще излезе.

Марихуаната като обезболяващо е била използвана още преди хиляди години в Индия и в Близкия Изток. През 18 – 19 век растението се появява на Запад. Това е нетоксичен растителен препарат, който не би трябвало да вреди на здравето. Но предизвиква зависимост, която се лекува по-трудно от алкохолизма, предупреждават нарколозите. Освен това препаратът подкопава имунитета, а при родители с крехко здраве рядко се раждат здрави деца. Но това не смущава поддръжниците на канабиса. Болните от множествена склероза в света са 2 милиона, а наркоманите са стотици пъти повече. Като се опитват да спасят един, поддръжниците на легализирането си затварят очите за риска от разпространението на наркоманията.

Противниците пък на легализирането предлагат да се стигне до абсурдна ситуация: да превърнат наркокоридорите от Афганистан и страните от Латинска Америка в законен бизнес. С оглед на стокооборота само данъците от това „благо” дело ще стигнат, за да спасят същата тази Европа от икономическата криза. Пък и проблемът с наркотрафика ще се „реши” от само себе си.

Александра Захарова, Кира Калинина

Posted on 04.06.2013, in Общество and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Легализирането на марихуаната няма да убие черния пазар, но силно ще намали размерите му. Легализацията позволява на правителството по-ефективно да регулира употребата и търсенето на трева. Забраната и криминализацията нямат такъв ефект – те основно превръщат потребителите в престъпници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: