Строим „Белене“ или да?


Строим "Белене" или да?България почти сигурно ще бъде осъдена да заплати обезщетение на Атомстройекспорт от 2.4 млрд. лв. във връзка с иска на компанията пред Международния арбитражен съд в Париж. Това съвсем нетактично и прибързано заяви, не кой да е, а новоизбраният министър-председател Пламен Орешарски късно снощи.

Да се обявяват по този начин още невзети от съда решения, контрастира с духа на току що встъпилата власт. Припомняме, партиите от управляващата коалиция обещаха да поставят върховенството на закона над всичко останало и да съсекат порочните връзки между изпълнителната и съдебната власт, пък била тя и от международен характер. Именно за това сложиха правосъдния министър да заема и поста на вицепремиер.

Думите на Орешарски са провокация към гражданите у нас, защото техният премиер не подлага на съмнение осъдителната присъда срещу България – страната, чийто интереси би трябвало да се представляват в този спор.

Припомняме, че през миналата година, след като правителството и парламентът спряха проектът „Белене“, руската „Атомстройекспорт” първоначално заведе иск за около 60 млн. евро неустойки. По-късно обаче от руския атомен строител си завишиха щенията на 1 млрд. евро. Българската страна тогава реагира с контра иск.

Вицепремиерът и министър на финансите тогава Симеон Дянков заяви, че руската страна най-вероятно ще загуби иска. В последствие в типичния си стил Дянков добави, че „ще ги напляскаме руснаците“, което също не беше най-дипломатичният ход в задаващия се спор за милиарди левове.

В изявлението на Орешарски проличава може би и нежеланието на настоящото правителство да се противопостави ефективно срещу руската страна в съда.

Премиерът дори използва предполагаемия провал на българската страна по време на съдебния процес в защита на проекта „Белене“ като заяви, че може би при тези обстоятелства ще бъде по-изгодно да завършим втората атомна, чиято история започва в ранните 80 години на миналия век. Той даде аргумент, че с тези 2.4 млрд. лв., които се задават като нови разходи, проектът е по-добре да бъде реализиран, изплювайки най-накрая камъчето за истинските намерения на новото правителство.

Интересно е, че темата за Белене е поставена отново на дневен ред само дни след смяната на караула на „Дондуков 1”. Това е така, защото правителството и партиите, които го подкрепят заявиха, че първо ще работят за постигане на „интегритет на нацията“ – (както самият Орешарски обича да се изразява), а тази е темата, разделила най-силно българското общество през последните години и по която то дори гласува на първия референдум в новата ни история.

Важно е да отбележим, че изявлението на Орешарски за строителство на нови 2 гигавата мощности идва във време, в което потреблението на електроенергия в страната е три пъти по-малко от това, което енергийната ни система може да произведе.

Това свръх струпване на мощности беше отчетено и от Европейската комисия и Световната банка, които препоръчаха дори затваряне на неефективни електроцентрали. В доклада на Световната банка дори бе написано, че до 2030 г. България все още има излишък от електроцентрали.

И тук възниква въпросът: към кое мнение ще наклони новото правителство – дали това на европейското семейство, към което се стремим да принадлежим, или към това на Москва, от която уж 24 години се опитваме да се откъснем политически, икономически и енергийно.

А може би жребият е вече е изтеглен.

Спас Стамболски

Posted on 03.06.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: