Руска ракета за европейския космос


Руска ракета за европейския космосИдната година Европейската космическа агенция (ЕКА) 4 от 10 планирани изстрелвания от космодрума „Куру” ще осъществи с помощта на руски ракети „Союз“. Първите изстрелвания на „Союз“ от френския космодрум – (тогава те бяха само две) ЕКА осъществи преди две години.

Този път, както каза ръководителят на агенцията Жан-Жак Дорден, се планират за изстрелване два пъти повече ракети руско производство. Редакторът на списание „Новости на космонавтиката” и експерт по ракетите Игор Афанасиев вижда тук добри перспективи за руския космически отрасъл:

– Сега тази ракета се смята за среден носител, който покрива нишата между тежкия „Ариан-5” и лекия „Вега”. Специално за нея е построен стартов комплекс и през близките 10 години перспективите са добри.

Както каза руският експерт по космическата политика Юрий Караш, сътрудничеството между Русия и Европейската космическа агенция днес е много актуално. Ракетите „Союз“ се смятат за остарели, но тяхната надеждност и относително ниска стойност ги прави привлекателна стока на международния космически пазар, – казва експертът:

– Това е изгодно, иначе Русия нямаше да участва. Това ни позволява да се интегрираме в световната дейност, което ни дава пари за „Роскосмос“, които ще отидат за създаване на нови образци ракетно-космическа техника.

Юрий Караш е сигурен, че Русия следва да създава и по-модерни носители, защото в близко бъдеще „Союз“ ще има сериозни конкуренти в чужбина:

– Това са и средните ракети „Ариан”, и ракетите „Фалкон” и „Антарес”, които се създават в САЩ. Според мен, ако Русия в близко време не предложи по-съвременна икономически ефикасна алтернатива на „Союз-2“, това може да ограничи сътрудничеството на Русия с Европа.

Юрий Караш отбеляза, че в Русия се създава подобна ракета – това е „Ангара”, която, в зависимост от варианта на комплектуването, ще може да изпълнява задачите на лека, средна или тежка класа носител. Проектните й характеристики вдъхват оптимизъм, казва експертът, но възможностите на ракетата ще бъдат реално оценени едва след първите й успешни изстрелвания.

 

Posted on 02.06.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: