Почитаме паметта на Христо Ботев


Почитаме паметта на Христо БотевДенят на Ботев и на загиналите за свободата на родината ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна. Точно в 12 часа, в продължение на две минути, сирени с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит.

Всенародно поклонение ще се проведе на връх „Околчица. Честването ще започне в 11.00 часа с възстановка от Национално дружество „Традиция” на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.

След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България.

Председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на връх „Околчица”.

Традицията с двуминутно пускане на сирени в цялата страна да се отдаде всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде спазена и тази година в 12.00 часа. При подаване на сигнала от системите за ранно оповестяване е редно всички пешеходци и пътни превозни средства да спрат и да изчакат до неговото приключване.

Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки” на 16 май 1876 г. и заставяйки капитана да спре на българския бряг при Козлодуй. Оттам се отправя към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Posted on 02.06.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: