Новите системи за ПРО: трябва просто да се почака


Новите системи за ПРО: трябва просто да се почакаИзстрелване на противоракета 53Т6. Снимка от сайта warfare.ru

Само преди няколко дни стана известно, че военното и политическото ръководство на нашата страна разглежда въпросите, свързани със създаването на нови системи за противоракетна отбрана. Почти едновременно със съответното съобщение на пресслужбата на администрацията на президента се появи  нова информация, която уж има отношение към подробностите за новите проекти. Ако публикуваните в средствата за масова информация сведения се окажат истина, то през следващите няколко години стратегическата ПРО на Русия значително ще увеличи своите възможности.

Първите съобщения за някакви работи по подобряването на руската противоракетна отбрана се появиха около 20 април. Тогава заместник министърът на отбраната генерал полковник О. Остапенко каза, че в най-близко бъдеще системата за ПРО на Москва и на централния промишлен регион ще бъде модернизирана. Освен това наред с обновяването на различните компоненти на системата е възможно да бъдат въведени нови съвременни елементи с по-високи характеристики. В хода на програмата за обновяване на системите за противоракетна отбрана в строя ще се въвеждат нови радиолокационни станции за предупреждение за ракетно нападение. По думите на Остапенко, вече е разработена  идеологията и е изготвена последователността на въвеждане в строя на такива обекти.

За съжаление, заместник министърът на отбраната не разкри никакви подробности, засягащи техническата страна на предстоящото обновяване. Затова, за да допълним съществуващата  картина, ще се наложи да си спомни неговите миналогодишни думи. През декември 2012-а генерал полковник Остапенко разказа за разработването на някакви нови противоракетни системи, които в бъдеще ще защитават не само столичния регион, но и някои други райони на страната. Още по-голям интерес представляват думите на заместник министъра относно сроковете за реализиране. Както каза Остапенко, новите разработки могат бързо да се реализират и затова, вероятно за тях ще може да се съобщи в най-скоро време. Оттогава измина половин година, но нови пълноценни съобщения засега няма. Вероятно проектите още не са готови или са вече завършени, но засега е рано да се публикува информация за тях.

Не бива да се изключва, че един от резултатите от онези работи, за които говори миналата година генерал полковник Остапенко, са съобщенията постъпили миналия вторник. Както стана известно, на 14 май се е провело заседание с участието на президента на Русия В. Путин, министъра на отбраната С. Шойгу, началника на Генералния щаб В. Герасимов и редица други високопоставени сътрудници на  Министерството на отбраната, на което е обсъдено създаването на нови системи за противоракетна отбрана. Всички подробности от това обсъждане са останали зад закритите врати, затова остава само да се досещаме за какво именно са си говорили държавните чиновници и командващите въоръжените сили.

Няколко часа преди началото на заседанието (!) на сайта на вестник „Известия“ се появиха първите съобщения за бъдещето на руската противоракетна отбрана. С позоваване на представител на щаба на войските на въздушно-космическата отбрана изданието публикува някои сведения, които могат да засягат текущи работи в противоракетната област. Анонимният източник на „Известия“ казал, че в най-скоро време в нашата страна ще се появи обща система за противоракетна отбрана, основана на цифровите технологии и обединяваща съществуващите зенитни и противоракетни средства. Основа на тази обща система за ПВО и ПРО ще стане някаква нова автоматизирана система за управление (АСУ), разработена от концерна „Алмаз-Антей“.

Най-новата цифрова АСУ ще свърже всички командни пунктове и батареи на комплексите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Архитектурата на тази система за управление ще позволи без особени трудности да се интегрират в нея нови зенитни или противоракетни комплекси, радиолокационни станции и т.н., които постъпват на въоръжение. Например, по думите на източника от щаба на войските за ВКО, в най-близко бъдеще към общата АСУ ще може да се включат най-новите зенитни ракетни комплекси С-500. Предполага се, че информацията от всички средства за  откриване ще се предава в общия команден пункт на района за въздушно-космическа отбрана. При това пунктът ще има възможност да получава данни не само от радиолокационните станции на зенитните комплекси, но и от самолетите за далечно откриване или от средствата за космическо разузнаване.

Източникът на „Известия“ твърди, че за предаването на данните ще се използва най-новата система за широколентова свръзка, за която стана известно няколко дни по-рано. Съобщава се, че новият комплекс за свръзка осигурява безжично предаване на данните по защитен канал със скорост до 300 Мбит/с. По данни на изданието, новата система за свръзка се основава на технологията WiMAX и работи на честоти около 2 гигахерца. Изпитанията на новия комплекс ще се проведат следващото лято на един от краймосковските полигони. Подробности за неговото интегриране в системата за  управление на противовъздушната и противоракетната отбрана не са огласени.

Ако източниците в различните ведомства на министерството на отбраната са съобщили реална информация, то ситуацията с развитието на родните противоракетни системи малко по малко започва да придобива позитивен характер. Създават се нови комплекси за противоракетна отбрана, както и спомагателни средства, без които те няма да могат пълноценно да изпълняват функциите си. В сегашните условия, а също и в светлината на вероятните заплахи в бъдеще, развитието на въздушно-космическата отбрана като цяло придобива особен приоритет. Подробностите за развитието на всички проекти в това направление засега по разбираеми причини не се разгласяват, но даже наличните сведения позволяват да се предполага, че работата действително върви. Така че миналогодишните обещания на генерал полковник О. Остапенко за скорошното официално обявяване на някаква нова разработка изглеждат напълно реални. Просто трябва да се почака.

 

Posted on 01.06.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: