Мисията възможна: Специалните части на ООН навършиха 65 години


Мисията възможна: Специалните части на ООН навършиха 65 годиниМиротворческите сили на ООН навършиха 65 години. Понякога ефективността на силите на ООН е поставяна под въпрос, но всяка година сините каски стават все по-търсени. В момента те участват в операции по поддържането на мира в 14 региона в света.

За начало на историята на Силите на ООН е прието да се смята 1948 година. Тогава Съветът за сигурност на още младата Организация на обединените нации взема решение да контролира изпълнението на споразумението за мир, сключено между участниците в първата арабско-израелска война. В зоната на конфликта в Близкия Изток е разположен контингент от военни наблюдатели на ООН. До момента сините каски са взели участие в почти 70 миротворчески операции по целия свят.

ООН не разполага със собствени войски. Миротворческите контингенти са национални военни съединения, които държавите членки на ООН доброволно предоставят за поддържане на мира в този или онзи регион на Земята. Така, в състава на руските Въоръжени сили от 2004 година съществува 15-та отделна мотострелкова миротворческа бригада. В нея влизат само професионални войници и тя представлява високо мобилно формирование, готово за изпълнение на задачи практически във всеки регион на Евразийския континент. А въобще, различните подразделения на руската армия, включително десантчиците и пилотите на ВВС, нееднократно са участвали в международни миротворчески мисии.

За съжаление някои миротворчески операции не постигнаха целите си. Така силите на ООН не успяха да предотвратят кошмарното клане през 1993 година в Руанда и масовите убийства в босненска Сребреница през 1995 година. Смята се, че и в двата случая миротворците не са разполагали с достатъчен брой персонал и технически ресурси за удържане на ситуацията под контрол.

Не всички операции на ООН са идеални и критиката на определени аспекти от действията на сините каски е обоснована, – смята политологът на Тимофей Бордачев. Но в широкия смисъл, идеята за създаването на миротворческите сили на ООН се е оправдавала:

– За изминалите десетилетия миротворците на ООН помогнаха да бъдат запазени огромен брой човешки животи. Тяхната дейност, ежедневения риск на техния живот помогнаха да бъде създадена репутация на ООН като реално действаща международна институция, решенията и действията на която се отразяват на живота на хората.

В същото време има сериозен проблем, свързан с условията, в които се провеждат миротворчески мисии. По принцип, миротворците действат там, където местната власт е слаба или въобще не действа. В крайна сметка миротворците се оказват беззащитни срещу заплахите от страна на всевъзможни въстаници, метежници или просто бандити, от които те защитават мирното население. По време на миротворческата мисия в Кипър, започвайки от 1964 година са загинали 181 миротворци. От 1978 година по време на миротворческата операция в Ливан са били убити 296 военнослужещи на ООН. Това са най-големите загуби в рамките на конкретни мисии.

Никита Сорокин

Posted on 31.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: