В Русия мечтаят за връщане на ”големия шлем”


BELENEРуските медии реагираха предпазливо на смяната на управлението в България. Някои от тях обаче побързаха да възкресят големите енергийни проекти, замразени от предходното правителство.

След горещи дискусии в българския парламент за кабинета, предложен от новия премиер Пламен Орешарски, гласуваха 120 депутати от общо 240. Това фактически го прави правителство на малцинството, пише в. „Росийская газета“ и се пита колко стабилно ще е новото управление. В най-близко време ще стане ясно дали Орешарски – практик финансист, ще се реши на подобни мерки, посочва руският официоз, цитиран от БТА.

Русия според него едва ли трябва да очаква сериозен напредък в двустранните си отношения с България, въпреки че страната „продължава да се стреми да привлича руски инвестиции в икономиката си, предимно в недвижимите имоти, туристи – на своите плажове и планински курорти, да развива взаимоизгодна търговия с руски партньори“. Колкото до големите проекти, новият премиер има резерви към идеята да бъде реанимиран проектът за АЕЦ „Белене“, замразен от кабинета на предишния министър-председател Бойко Борисов, пише вестникът.

По-рано днес новият премиер Пламен Орешарски обяви, че проектът Белене е икономически, а не политически. „Ако имаме изгода от него, той ще бъде реализиран, ако не – ще бъде прекратен“, лаконичен бе той. В същото време депутати от БСП упорито даваха изявления, че проектът ще бъде реализиран на всяка цена. „За какво правихме референдум през януари, ако няма да строим Белене“, каза депутатът от левицата Спас Панчев.

По всичко личи, че газопроводът „Южен поток“ не се отхвърля от София и работата по него ще продължи, както предвиждат сключените споразумения. Твърде вероятно е да има отрицателно решение за съдбата на петролопровода „Бургас-Александруполис“, обобщава вестникът.
Петролопроводът „Бургас-Александруполис“ бе замразен от Бойко Борисов след референдум в Бургас. Неговото правителство погледна положително на „Южен поток“, благодарение на който получихме по-евтин газ от Русия, но служебният кабинет на Марин Райков постави нови изисквания към проекта.

Новият български премиер може да поднови енергийното сътрудничество с Русия, прогнозира „Комерсант“, чиито експерти „предсказват затопляне в отношенията между Москва и София“ и смятат за „много вероятно да бъдат размразени общите енергийни проекти“. Става дума на първо място за АЕЦ „Белене“; може да бъдат подновени и дискусиите за бъдещето на „Бургас-Александруполис“, уточнява изданието.

Точно когато Орешарски бе финансов министър в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009 г.), България и Русия подписаха пакет от двустранни енергийни споразумения, включващ изграждане на газопровода „Южен поток“, петролопровода „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“ с два реакторни блока, напомня „Комерсант“.

/news.dir.bg/

Posted on 31.05.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: