Русия и Китай ще се борят с терористите


Русия и Китай ще се борят с терориститеРусия и Китай ще отработват тактиката за взаимодействие на войсковите подразделения в случай на обща заплаха за сигурността. Съвместните маневри на армиите на двете страни ще се проведат през лятото и есента. Това съобщи командващият войските на Централния военен окръг Евгений Устинов. По-рано беше съобщено, че се подготвят най-мащабните сухопътни учения за цялото време на сътрудничеството между Москва и Пекин.

Съвместните учения на Русия и Китай винаги предизвикват интерес и внимание както в Азия, така и на Запад. Миналата година, например, широко бяха обсъдени мащабните китайско-руски военноморски маневри в Жълто море. В тях бяха задействани 25 бойни кораба, две подводници, над десет самолета, хеликоптери, а също и десантни подразделения. Москва и Пекин предварително предупредиха партньорите си, че ученията не носят никаква заплаха за трети страни и нямат отношение към териториалните спорове.

Тази година сухопътните маневри бяха наречени антитерористични и това е разбираемо. Следващата година САЩ и НАТО напускат Афганистан. При това терористичната заплаха за региона на тази страна не е отменена. Неслучайно Русия, Китай и 4 страни от Централна Азяи ежегодно провеждат антитерористични учения в рамките на ШОС. Но, съдейки по всичко, военните в Пекин и Москва смятат, че това не е достатъчно за адекватна реакция на възможните заплахи. Русия и Китай търсят подкрепа един от друг, за да имат защитени тилове и възможност съвместно да отговорят на заплахата за общата сигурност.

В тази връзка редица китайски военни експерти даже изказват мнение за възможността за военно-политически съюз на Москва и Пекин. Ако Япония, Южна Корея, Филипините, Австралия и Сингапур имат съюзник в лицето на САЩ, то защо Китай трябва да остава сам?, – отбелязат китайските блогъри. Експертът от Руската академия на геополитическите проблеми Константин Сивков каза:

– Мнението на китайските блогъри от геополитическа гледна точка е абсолютно точно. Блокът на Русия и Китай ще позволи напълно да бъде обхванат целия евразийски континент. Във военнополитически план такъв блок ще бъде несъкрушим. Русия и Китай като съюзници ще имат изключително изгодно геополитическо положение.

Но днес да се говори за създаването на военен съюз между двете страни е некоректно. Може да става дума само за взаимодействие, – смята директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

– Дискусията за преминаването на Русия и Китай към съюзнически отношения явно е преждевременна. Ние имаме много сериозни икономически и силни политически връзки, но в сферата на сигурността сме внимателни един към друг. Това, в частност, е заради това, че имаме различен военен и икономически потенциал. Колкото повече Китай става център на сила, възможността за развиване на съюзнически отношения ще намалява. Може да се говори само за стратегическо партньорство, но не повече от това.

Наталия Кашо

Posted on 30.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: