На границата на Украйна ще се появи руска система за противоракетна отбрана


На границата на Украйна ще се появи руска система за противоракетна отбранаНеотдавнашното изявление на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу за това, че през 2014 година Русия ще разположи на територията на Беларус четири усъвършенствани противоракетни установки, направено по време на срещата с президента Александър Лукашенко, е показател за рязкото изостряне на обстановката в политиката и сигурността в Балтийския регион. Намеренията на Русия да разположи руска въздушна база на територията на Беларус през 2015 година още повече изостриха ситуацията в региона. Тези действия могат да се оценят като отговор на Русия на засилването на сътрудничеството в областта на сигурността между балтийските страни и северно-европейските държави.

От момента на разпадането на СССР Минск е стратегически партньор на Русия в сферата на сигурността. Разположена между Русия, прозападната Полша и прибалтийските държави, Беларус дълго време бе разглеждана от Москва и Запада като ключова буферна страна. Освен това тя е един от най-активните членове по въпросите на колективната сигурност (ОДКС), а също и в много двустранни договори с Русия в областта на сигурността.

Обявените от Сергей Шойгу планове за разполагане от Русия на противоракетни установки и създаване на въздушна база в Беларус извеждат това сътрудничество на съвършено ново ниво. Според оценките на анализаторите от групата за глобално разузнаване Geostrategy, тези действия на Москва могат да бъдат свързани с рязкото засилване на сътрудничеството между балтийските и северноевропейските държави, които, с изключение на Швеция и Финландия, са членове на НАТО. През 2013 година тези държави започнаха активен диалог в сферата на сигурността, което очевидно е предизвикало силно негативната реакция на руското отбранително ведомство.

Анализаторите от групата Geostrategy смятат, че плановете на Полша и Балтийските страни да проведат през ноември 2013 година съвместни военни учения (точно по време на провеждането на срещата на високо равнище на «Източно партньорство» във Вилнюс), в които ще участват 5000 военнослужещи от НАТО, са били последната капка, преляла чашата на търпение на Русия. Растящата активност на Швеция и Финландия в сферата на регионалното сътрудничество в областта на сигурността допълнително потвърждава руското безпокойство относно това, че нейните западни граници стават все по-уязвими.

Реакцията на Москва на тези събития не закъсня много. Москва реши да нанесе на Балтика и Северна Европа ответен удар не в своето поле, а в полето на своя стратегически партньор Беларус.

Русия заяви своето твърдо намерение да проведе през 2013 година съвместни с Беларус военни учения «Запад», които през 2009 година имитираха нападение срещу Полша и Балтийските страни. Освен това, по време на проведените неотдавна военни учения Русия извърши облитане близо до шведското въздушно пространство. В същото време, когато министърът на външните работи на Швеция Кар Билдт искаше от руското правителство обяснение, министърът на отбраната Карин Енстрьом заявил, че Русия е прекрачила допустимата граница в своите учения.

Според анализаторите от Geostrategy, на този фон Русия също силно се вълнува от това, че Балтийските държави активно противодействат на разпространяването на руското енергийно влияние на европейския пазар: Полша и Литва построиха терминали за импорт на втечнен газ и водят съдебни дела срещу Газпром по въпросите на ценообразуването и монополизацията.

Опозиционните сили в Беларус получават финансова поддръжка от Балтийските страни и Европа, което предизвиква раздразнение в руското и белоруското ръководство. Напомняме, че през 2012 година група шведски правозащитници проведоха акция срещу нарушаването на правата на човека в Беларус, хвърляйки с малък самолет плюшени мечета. Тази акция показа, че в Беларус съществуват сериозни проблеми с противовъздушната отбрана. Не е изключено този случай да е подтикнал президента Александър Лукашенко да разреши разполагането на руските противоракетни установки.

Освен това през 2012 година Беларус поради недостиг на средства сне от въоръжение своя последен военен самолет Су-27. Това още повече подкопа отслабената система за противовъздушна отбрана на Беларус, откривайки с това нови възможности за сътрудничество с Русия.

Появата на руска военна база в Беларус ще изведе конфронтацията Запад — Изток на ново ниво. Като следствие, това ще подтикне Северноевропейските държави към подготовката на адекватен отговор на разполагането на руски системи за противоракетна отбрана в Беларус. От своя страна готовността на Москва да разположи елементи от ПРО на територията на Беларус може да се разглежда като знак за това, че Русия оценява засилването на сътрудничеството между северноевропейските и балтийските държави като сериозно предизвикателство за своята сигурност, и в резултат на това предприема адекватни мерки за неговото намаляване.

Източник: http://geostrategy.ua/

 

Posted on 30.05.2013, in Балканите and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: