Индия създава геостационарна система за откриване на ракетите на противника


Индия създава геостационарна система за откриване на ракетите на противника Индийска противоракета, разработвана по програмата AAD (Advanced Air Defence). Изпитание на 23 ноември  (8-о по ред). Източник: militaryphotos.net

Индия е започнала амбициозна програма за използването на геостационарни спътници в интерес на противоракетната отбрана, съобщава The Times of India от 19 май. Тези спътници ще проследяват изстрелванията на ракети с радиус 6000 км и ще работят независимо от функционирането на нискоорбиталната военна и разузнавателна спътникова групировка. Предимството на геостационарните спътници е тяхното фиксирано положение на височина 36000 км, синхронизирано с движението на Земята.

Тези спътници ще предупреждават за ракетна опасност, без да прекъсват изпълнението на основните си задачи за  свръзка и метеонаблюдения, заявиха източници. Понастоящем вече се водят работи за създаването на специални лещи за подобряване на разделителната способност на космическите телескопи и камери, а както и на електронното оборудване за анализ на постъпващата информация.

Програмата е насочена към оборудване на геостационарните спътници с „чувствително оборудване“ наред с другия полезен товар за тези апарати. Спътниците ще могат да откриват „всякаква ракетна дейност“, която се извършва в радиус от 6000 км. Постъпващата информация ще се използва за привеждане в готовност на системата за ПРО.

Индийската организация за отбранителни изследвания и разработки DRDO разработва ракета-прехващач, която преминава летателни изпитания. Използването на геостационарни спътници за ПРО позволява да се определят целите с точност до 1 м, да се открива „всяка ракетно движение“ и топлинно излъчване от стартиращи ракети.

По материали на timesofindia.indiatimes.com

Posted on 30.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: