Ливанският фронт на сирийската война


Ливанският фронт на сирийската войнаЛиван фактически се превърна в пореден фронт на гражданската война в Сирия. В събота, на 25 май, лидерът на шиитската ливанска групировка „Хизбула“ шейх Хасан Насрала обяви непримирима война на сирийските екстремисти от „Ал Кайда“. Той каза, че войници на „Хизбула“ вече се сражават срещу сирийските ислямисти на страната на Башар Асад.

На следващия ден, на 26 май, на южните покрайнини на Бейрут – контролирани от „Хизбула“ – се взривиха две ракети. Сирийският конфликт се изплисква в Ливан в същото време, когато се води тежката подготовка за нова конференция по сирийското уреждане.

Опозиционната на режима на Башар Асад Сирийска свободна армия (ССА) заплаши с нанасяне на нови удари по Бейрут и Триполи – вторият по големина град на Ливан, в отговор на намесата на представители на „Хизбула“ в сирийския конфликт.

Въвличането на Ливан в сирийската гражданска война беше предопределено. Всъщност Ливан вече отдавна участва в нея, – казва президентът на руския Институт на Близкия Изток Евгений Сатановски:

– Ливан е въвлечен във всички военни мероприятия на Сирия по определение, изхождайки от историята на Сирия и Ливан. Знаем, че Сирия неизбежно се въвлича във всички военни конфликти в Ливан. По същия начин и Ливан ще е задействан в сирийската гражданска война. „Хизбула“ е организация на шиитските бойци. В рамките на религиозните войни, войната срещу „Ал Кайда“ в Сирия е нещо естествено за нея.

Както каза шейх Насрала, непримиримите ислямисти, контролиращи граничещите с Ливан сирийски райони, представляват заплаха не само за шиитите, но и за всички ливански общини. Освен това, според него, „Хизбула“ не може да допусне „падането на Сирия”. Това, според шейха, „ще доведе до загуба на Палестина и израелско превземане на Ливан”.

Конфликтът в Сирия следва да се разглежда в по-широкия контекст на междурелигиозното противоборство в Близкия Изток, – смята Сергей Демиденко от Института за стратегически оценки и анализ:

– Сега по територията на Сирия минава границата между сунитския и шиитския свят. Това е фронтът на тяхната борба, който се премести от Ирак – в Сирия. „Хизбула“ е един от ударните шиитски отряди, който се сражава против сунитските екстремисти. А САЩ наляха масло в огъня. Навремето, нападнали Ирак, те изобщо не помислиха за онези последици, които ще предизвикат онова нападение. Една от най-тежките геополитически последици стана фактическата война между сунити и шиити. Т.е. онова, което сега виждаме в Сирия.

Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун призова привържениците на „Хизбула“ да се държат настрани от конфликта в Сирия. Но едва ли този призив е способен съществено да повлияе върху положението.

Андрей Федяшин

Posted on 29.05.2013, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: