„Допълнителен раздразнител” между Русия и Румъния


„Допълнителен раздразнител” между Русия и РумънияНа състоялата се в Москва международна конференция по европейската безопасност отново бе повдигната темата за разполагането в Румъния на ракети-прехващачи. Дори бе изказвана мисълта, че създаването на втория етап на системата за европейска противоракетна отбрана (ПРО) е изгубила актуалност и по-специално румънския й фрагмент.

Не е ясно – дали ще се зачитат посочените аргументи, но е очевидно нещо друго: елементите на американската ПРО са постоянен и „допълнителен раздразнител в руско-румънските отношения”, – каза в интервю за „Гласът на Русия“ директорът на четвърти Европейски департамент на МВнР на Руската Федерация Андрей Маслов:

– Създаването на система за ПРО на САЩ в Европа директно засяга коренните интереси на Русия. Нашата тревога и аргументите ни по този повод многократно и подробно са представяни в различен формат, в това число и по време на двустранни контакти с румънските ни партньори. Но в момента, за съжаление, прогрес в диалога по ПРО не е постигнат. При тези условия активното участие на Букурещ в реализирането на този проект става допълнителен дразнещ момент в руско-румънските отношения.

В свое неотдавнашно интервю посланикът на Русия в Румъния Олег Малгинов спомена за възможността от превръщане на елементите на системата за ПРО в „цели” за Руската Федерация. Местната преса бурно реагира, а някои експерти твърдяха, че уж „Русия фактически плаши Румъния с война”. Въпросът бе специално обсъждан на последното заседание на Съвета НАТО-Русия от министрите на външните работи на нашите страни. „Недоразбирането”, както се изрази министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, като че ли е премахнато. Но неговият колега Титус Корлецян отново увери, че „системата за ПРО, върху която се трудим, има отбранителен характер и никога не бива да предизвиква тревога на другата страна”. Андрей Маслов продължава:

– Твърденията по повод отбранителния характер на създаваната система за ПРО не могат да свалят нашата тревога, защото има неразривна връзка между стратегическите настъпателни и отбранителни системи. Реализирането в перспектива на този проект не може да не се отрази върху ефикасността на руския потенциал за ядрено сдържане. И затова ПРО в пълния й вариант, без юридическите гаранции искани от Русия, се преценява от нас като предизвикателство, изискващо адекватна реакция.

Гаяне Ханова

Posted on 29.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: