Високопоставен руски дипломат обяснява причините за доставките на оръжия в Сирия


Високопоставен руски дипломат обяснява причините за доставките на оръжия в СирияПрез последните две седмици САЩ и техните съюзници едва ли не на колене умоляваха Русия да престане да доставя оръжие на сирийското правителство. През този месец за среща с президента Владимир Путин пристигнаха трима от най-влиятелните в западния свят политици — първо, на 7 май пристигна  държавният секретар на САЩ Джон Кери, след това три дни по-късно – британският министър-председател Дейвид Камерън, а след още три дена – израелският премиер Бенямин Нетаняху. Всички те заедно с президента на САЩ Барак Обама, който разговаря с Путин по телефона на 29 април, убеждаваха руския лидер да престане да въоръжава режима на президента Башар Асад.

Обаче през миналата седмица стана очевидно, че Русия, независимо от всичките игрички на Кери, възнамерява да продължи да продава на Дамаск съвременните зенитни системи С-300. Освен това тази седмица New York Times писа, че Русия доставя на Сирия не само тях, но и страшните противокорабни ракети «Яхонт», които могат сериозно да усложнят всеки опит за намеса на чуждите флотове в това, което става в Сирия или да доставят каквото и да е на въстаниците по море.

Но защо Русия е решила да увеличи доставките на оръжия за Дамаск, независимо от уговорките на Запада? Миналата седмица TIME разговаря с високопоставения руски дипломат Андрей Климов, заместник-председател на комисията по международните работи на руския парламент. Според неговите думи, Москва само се презастрахова.

Той твърди, че такива оръжия като С-300, трябва «просто да осигурят нужните условия» за преговори за оттеглянето на Асад. На 7 май Кери и Путин се договориха да започнат тези преговори в близките седмици на международна среща. «По-просто казано, С-300 ще охладят мераците да се атакува Сирия от въздуха, ако на практика нашите партньори имат намерение да направят точно това», докато се подготвят преговорите. Русия иска да избегне грешката, която допусна в Либия, – каза Климов, който посети Сирия по време на гражданската война, за да оцени какви варианти за действие има Русия. През 2011 година Кремъл, оглавяван от сравнително либералното протеже на Путин – Дмитрий Медведев, много повече се вслушваше в мнението на международната общност, която се възмущаваше от действията на либийския диктатор Моамар Кадафи, опитващ се да потуши жестокото въстание. САЩ и техните съюзници убедиха Медведев да не блокира резолюцията на ООН срещу Кадафи и да позволи нейното приемане от Съвета за сигурност на ООН.

Според Путин, в последствие тази резолюция е била тълкувана значително по-широко, отколкото се е предполагало в началото. Вместо да се установи над Либия зона забранена за полети, тя отвори вратите за пълномащабна военна намеса. Използвайки мандата на ООН, САЩ и НАТО започнаха да бомбардират военните колони на Кадафи, движещи се към въстаническия град Бенгази с очевидната цел да «изчисти» неговото революционно население. Спирайки неговото настъпление, ВВС на страните от НАТО продължиха да поддържат въстаниците, осигурявайки им явно военно преимущество.

След няколко седмици армията на Кадафи беше разбита. Неговата автомобилна колона беше бомбардирана от въздуха, когато той бягаше от либийската столица. Диктаторът се скрива в една дренажна тръба в своя роден град, но там е пленен. Веднага след това в YouTube се появи видеозапис как въстаниците бият, оскърбяват и в крайна сметка убиват Кадафи. Случилото се доведе Путин до ярост. Той оцени това като нагло нарушение на суверенитета на Либия и предателство към готовността на Русия да се доверява на Запада. И руският лидер до сега не е забравил това неуважение. «Това, което ние действително не искаме, е да допуснем същата грешка както с Либия, — обясни Климов. – Тогава ние мислехме, че става дума за едно нещо, а се получи съвсем друго».

Руското оръжие ще даде на Асад не лош шанс да се защити, ако някоя от западните държави реши да продължи авиационните удари, нанесени в началото на този месец. Ударите по сирийски цели, извършени на 3 и 5 май, вероятно от израелски военни самолети, също подтикнаха Русия да ускори доставките на оръжия за Асад, – каза Климов. «Когато ние виждаме тези бомбардировки в Сирия, съдейки по всичко извършени от Израел, ние разбираме, че суверенното правителство има право на самоотбрана, — твърди той. – От наша гледна точка тези доставки не нарушават никакви международни споразумения. Освен това те няма да позволят безнаказано да се удря по Сирия от въздуха».

Русия подчертава, че продажбата на оръжия на Асад не е в разрез с международните договорености. Този път Русия и Китай се държаха по друг начин, в сравнение с времето на либийските събития. През последните две години те наложиха вето на всички опити да се наложи ембарго от Съвета за сигурност на ООН върху доставките на оръжия за сирийския режим. Според думите на главния редактор на списание «Русия в глобалната политика» и един от водещите московски експерти по външнополитическите проблеми Фьодор Лукянов, Кремъл не възнамерява да отстъпва от своите позиции. «Ако позицията по доставката на оръжия за въстаниците не бъде променена, Русия няма да се откаже от своите оръжейни договори за Асад, — казва той. – За сега ние виждаме само, че има намерение за въстаниците да се доставят не по-малко оръжия, а повече».

В сряда сенаторите от САЩ Робърт Менендес (Robert Menendez) и Боб Коркър (Bob Corker) внесоха в Сената подкрепяният от представителите на двете партии законопроект, изискващ администрацията на Обама да снабди с оръжие «определена част» от въстаническите сили в Сирия. «За да се наклони везната в Сирия в полза на противниците на режима на Асад, ние сме длъжни да подкрепим опозицията, предоставяйки й оръжие със смъртоносно действие, – посочва Менендес в изявлението, съпровождащо законопроекта, който трябва да бъде разгледан от Сенатската комисия за международни отношения на 21 май. – В съчетание с готовността на Русия да участва в преговорите за смяна на режима, това че ни осигури най-добрите шансове за по-благополучен изход».

Очаква се преговорите за смяна на режима да започнат през следващия месец. Както се договориха Путин и Кери, на конференцията ще могат да присъстват представители както на правителството на Асад, така и на въстаническите сили. Тяхната цел е да се изготви план за политически преход, който да прекрати гражданската война, която вече е отнела около 80 хиляди живота. «Но има едно обстоятелство, което ме кара сериозно да се замисля, — отбелязва Лукянов. – САЩ и Русия могат да се договарят за каквото си искат и вероятно те ще се договорят. Но би било прекалено самонадеяно да се мисли, че хората, които сега воюват в Сирия, ще се вслушат в това решение, ще сложат оръжие и ще си отидат по домовете».

Въпреки това Лукянов оценява като индикация за прогрес това, че Русия и Запада изобщо са се споразумели за формата на тази конференция. По-рано преговорите не можеха да се помръднат от мъртвата точка поради въпроса дали Асад или негови представители ще могат да участват в процеса на преход към нов режим. Путин от самото начало настояваше, че управляващият сирийски режим и Иран – (още един ключов съюзник на Асад) трябва да присъстват на масата за преговори. «Сега в Москва се появи слаба надежда, че Западът накрая ще започне да се вслушва в това, което ние вече от много време му казваме, — заяви Климов. – На тази конференция е възможно да се постигне напредък и ако не се стигне до компромис, то поне да се подготвят условията за компромис». А в случай, че нещата не се развият така, Русия е решила да снабди своя съюзник със застрахователни полици с радарно насочване.

Автор: Саймън Шустър

Източник: http://inosmi.ru/

 

Posted on 29.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Анонимен

    в света трябва баланс и ролята на Русия носи това

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: