Венецуела получи руски комплекс за ПВО С-300ВМ


Венецуела получи руски комплекс за ПВО С-300ВМС помощта на руски ракети родината на Уго Чавес ще може да сваля американски самолети и ракети

Венецуела получи най-новата руска система за ПВО с далечен радиус на действие С-300ВМ. Както съобщи за „Известия“ източник от Рособоронекспорт, във Венецуела вече са доставени елементите на системата за два дивизиона.

— До лятото двата дивизиона ще бъдат монтирани, изпитани и предадени на клиента. Ориентировъчно през есента на 2013 година системата ще застъпи в бойно дежурство във Венецуела, — поясни събеседникът на  „Известия“. Интересното е, че системата за ПВО беше доставена във Венецуела веднага след смъртта на президента на страната Уго Чавес.

Експортният вариант на С-300ВМ се нарича „Антей-2500„. Системата е предназначена за отбрана на най-важните обекти от масирани удари с балистични ракети с оперативно-тактическо предназначение и средна далечина (до 2500 км), аеробалистични и крилати ракети, самолети от стратегическата и тактическата авиация, баражиращи самолети излъчващи активни смущения, бойни вертолети.

Както поясниха за „Известия“ от концерна за ПВО „Алмаз-Антей“, С-300ВМ — това е първата в света мобилна универсална система, която може да изпълнява функциите както на противовъздушна, така и на противоракетна отбрана. За целта се използват два типа зенитни управляеми ракети, способни да поразят цел на 200 км от мястото на базиране на пусковата установка.

— Сега това е най-мощната руска система от онези, които се предлагат за експорт. По-мощна е само С-400. И Венецуела първа от задграничните партньори я получи на въоръжение, — поясни представител на концерна.

Той добави, че американските аналози — комплексите Patriot PAC-2 и PAC-3 — отстъпват на С-300ВМ и при това те не са мобилни.

По думите на главния редактор на списание „Арсенал Отечества“ – Виктор Мураховски, с получаването на С-300ВМ Венецуела се е обезопасила от външна агресия с използване на най-съвременно високоточно оръжие: балистични и крилати ракети, стратегическа и тактическа авиация.

— Против нейните съседи не е необходим такъв комплекс, те нямат такова високоточно въоръжение, което е способно да поразява С-300ВМ. Тази покупка еднозначно е насочена към защита от агресия на САЩ. С-300ВМ „сваля“ както крилати, така и балистични ракети. А такива средства имат само САЩ, — поясни Мураховски.

Той добави, че като цяло към края на 2013 година Венецуела ще създаде ешелонирана система за ПВО на страната, която ще се състои от далечната система „Антей 2500“, системи със средна далечина „Бук-2М“ и „Печора-2М“, а също така модернизираното  зенитно оръдие ЗУ-23 с автомат за съпровождане на целта и оптико-електронен пасивен канал.

— Когато завърши създаването на системата, даже за САЩ ще бъде много трудно да я пробият или подавят и само с цената на тежки и многобройни загуби, — поясни Мураховски.

Заместник-генералният директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии Константин Макиенко поясни през „Известия“, че С-300ВМ е станала част от $4-милионния договор за обновяване на въоръжението на сухопътните войски и ПВО на страната, сключен между Русия и Венецуела през 2009 година.

— Тук политическите аспекти са малко. Венецуела във всеки случай трябваше да превъоръжи армията си и е много добре, че тя направи това с помощта на наша техника — това е голяма победа за „Рособоронекспорт”, — поясни Макиенко.

Той напомни, че освен С-300 Венецуела купи от Русия система за ПВО със среден радиус на действие „Бук-М“, танкове Т-72Б, артилерийски установки „Мста“ и няколко реактивни системи за залпов огън.

В рамките на договора от 2009 година Русия доставя въоръжения на Венецуела на сума 11 млрд. долара. Приключването на доставките по този договор се очаква през 2013 година.

Posted on 28.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: