ГРУ ще изпрати най-новия кораб-разузнавач на Хавайските острови и Аляска


ГРУ ще изпрати най-новия кораб-разузнавач на Хавайските острови и АляскаРуската специална служба се готви за наблюдение на компонентите на американската ПРО на територията на САЩ

Главното разузнавателно управление на ВМФ на Русия през 2014 година се надява да получи най-новия разузнавателен кораб „Юрий Иванов“. За това съобщи в петък пред „Известия“ източник от военното ведомство.

По неговите думи, главната функция на кораба ще бъде наблюдение на компонентите на американската ПРО в Аляска и на Хаваите. За целта той е снабден със специална апаратура за радиотехническо разузнаване, позволяваща да се откриват, прослушват и анализират сигнали от радиолокаторите, комплексите въоръжение и свързочните системи.

— „Юрий Иванов“ е снабден с мултиспектрален комплекс за разузнаване и може да проследява голямо количество сигнали с различна мощност в различни диапазони. При това не само да засича източника на сигнала, но и да анализира неговата природа и произход“, – пояснил събеседникът на „Известия“.

Той добавил, че названието и точните характеристики на оборудването са засекретени. Обаче на борда на разузнавача няма да има никакво въоръжение, така че при откриване от НАТО да няма формално право за използване на оръжие.

Сега корабът се довършва в „Северната корабостроителница“ в Санкт Петербург. По начало той трябваше да бъде предаден на военните още през 2012 година, обаче поради проблеми с монтажа на двигателите,  в началото на март на съвещание на ръководството на ВМФ, Обединената корабостроителна компания и ГРУ, приемането на кораба беше пренесено за 2014 година. Решението за това беше прието на съвещание в Генералния щаб в началото на седмицата.

— На кораба е поставена двигателна установка 5ДРА с два дизелови двигателя 11Д42, разработка на ОАО „Коломенски завод“. Тяхната доставка се очакваше още през лятото на миналата година, но корабостроителницата получи преди два дни само един“, – поясни пред „Известия“ представителят на ОСК, който участва в работите по този проект.

От ОАО „Коломенски завод“ поясниха, че са провалили доставката на дизелите заради подизпълнители и съобщиха, че вече са платили глоба на „Северната корабостроителница“.

— Самите агрегати бяха готови още преди година и половина, но наши доставчици от Санкт Петербург доставиха редукторите за двата двигателя чак през март. Ние вече монтирахме и изпратихме в корабостроителницата единия, а вторият двигател ще бъде готов през април“, – пояснил събеседникът.

Както казаха за „Известия“ в едно от управленията на Генералния щаб, изпитанията на кораба трябваше да започнат в Балтийско море още миналата година.

Офицери от разузнавателното управление на ВМФ съобщиха за „Известия“, че нуждата от кораба е много голяма. За разлика от самолета-разузнавач, корабът може да остане край обекта за наблюдение няколко дни, докато не го засекат.

— Сега у нас практически не останаха специализирани разузнавателни кораби. Онези, които имаме, са постройка от 1970–1980-е години и са в лошо състояние. „Юрий Иванов“ е кораб с принципно нов разузнавателен комплекс с висока производителност“, – пояснил събеседникът на „Известия“.

„Юрий Иванов“ беше заложен в „Северната корабостроителница“ през 2004 година. По официални документи корабът се нарича „специален свързочен кораб„. При дължина 95 м неговата водоизместимост е над 4000 т. Очаква се, че след успешното предаване на „Юрий Иванов“ в Тихоокеанския флот да бъде заложена цяла серия кораби от този проект.

Posted on 27.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: