Обама в свое писмо до Путин призовава за прозрачност на системата за ПРО


Обама в свое писмо до Путин призовава за прозрачност на системата за ПРОВладимир Путин и Барак Обама

 

Президентът на САЩ Барак Обама в писмо, което е било предадено на руския президент Владимир Путин през април от съветникът при администрацията на президента по националната сигурност Томъс Донилън, предлага редица инициативи, засягащи системите за противоракетна отбрана.

Американският лидер е предложил да се разработи „юридически задължаващо споразумение“ за обмен на информация, за да се потвърди, че системите за противоракетна отбрана на страните не заплашват ядрените потенциали на партньорите. Освен това, още през 2013 година Вашингтон планира да подпише поредното споразумение с РФ за взаимното съкращаване на ядрените арсенали, за да „се отдалечим от остарелите концепции от времето на студената война“.

Инициативите на американския лидер засягат не само военната сфера — той предлага също и да се създаде консултативен механизъм „вицепрезидент на САЩ — премиер на РФ“.

Отговорът до президента на САЩ трябва да бъде предаден на 20 май от секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев. Неговото посещение предвижда не само предаването на писмото, но и провеждане на консултации със Съвета за национална сигурност на САЩ, и на първо място със съветника на президента на САЩ по националната сигурност Томъс Донилън, – предаде Росбалт

 

Posted on 24.05.2013, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: