“Набуко“ смята да стигне до пазарите на Западните Балкани


“Набуко“ смята да стигне до пазарите на Западните БалканиПравителствата на държавите участнички в проекта за изграждане на газопровода “Набуко“ се ангажираха с развитие на междусистемните си газови връзки, така че да може суровината, транспортирана по тръбата, да достига и до страни от Южна, Централна и Северна Европа. Обсъдена е и възможността газът на “Набуко“ да се доставя и до пазарите от Западните Балкани и до Полша, Словакия, Чехия и Унгария. Това е записано в съвместна декларация на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, приета във вторник в Букурещ по време на среща на Комитета за строежа на “Набуко“, който се планира да доставя каспийски газ през териториите на участничките в проекта до австрийския газоразпределителен център Баумгартен.

Държавите от “Набуко“ също така призовават Европейския съвет да отбележи по-широкия потенциал на газопровода по време на предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз на 22 май, където ще се обсъжда и въпросът за окончателното създаване на Вътрешен енергиен пазар на Европа. Участничките в строежа на тръбата очакват също Брюксел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.

В съобщение на проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ се посочва още, че благодарение на работата на Данъчния подкомитет на “Набуко“ за уреждане на въпросите с данъчното облагане, вече е събран експертен опит, за да се изработят необходимите данъчни инструменти или споразумения за реализацията на газопровода в отделните страни, като ги съобразят с националните законодателства.

Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“, припомня постигнатия напредък на проекта с положителната оценка за въздействие върху околната среда, дадена от България, започналата процедура по набиране на интерес за доставки по тръбата, която се радва на по-голям от очакваното интерес и удължаването на срока за отлагане на задължението да се предоставя пълния капацитет на съоръжението на трети страни.

Говорителят на компанията Кристиан Долезал допълни пред БНР, че на 28 юни се очаква консорциумът “Шах Дениз“, разработващ едноименното каспийско находище, да реши дали избира “Набуко-Запад“ като маршрут за доставки до Европа от 2019 г. или Трансадриатическия газопровод през Гърция, Албания до Италия. “Шах Дениз“ има сключени споразумения за придобиване до 50 процента и от двата проекта, според това кое трасе ще предпочете.

Приетата в Букурещ декларация подчертава значението на факта, че проектите за “Набуко“ и Трансанадолския газопровод (TANAP) са взаимно допълващи се и приветства постигнатия прогрес в реализацията на TANAP от властите в Турция и Азербайджан. Намеренията са по-късият вариант на “Набуко“ – “Набуко-Запад“ да се превърне в продължение на ТАНАП.

 

Posted on 23.05.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: