Да не се изпусне този шанс


Да не се изпусне този шансПояви се надежда, че накрая ще бъде сложен край на ужасната трагедия в тази страна.

Сирийската тема заемаше централно място на проведените наскоро срещи на  президента на Русия В. Путин с държавния секретар на САЩ Дж. Кери и министър-председателя на Великобритания Д. Камерън. Всичките разногласия в оценките на гражданския конфликт в Сирия, разбира се, не са преодолени. А и едва  ли някой го е очаквал. Важното е друго: за първи път от много време страните демонстрираха готовност за сериозен диалог и търсене на съгласувани решения, които биха позволили незабавно да се прекрати насилието в Сирия и да се започне процес на  политическо урегулиране. Русия и САЩ поемат инициативата и отговорността да организират в най-близко време международна конференция, за да поставят на масата за преговори и сирийското правителство, и опозицията, и в партньорство с другите заинтересовани държави да постигнат пълното изпълнение на Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., което открива пътя към взаимното съгласие на сирийските страни.

Този шанс не трябва да се изпуска, иначе метастазите на сирийската криза ще продължават да се разпространяват, подкопавайки основите на международната сигурност.

Този шанс не трябва да бъде изпуснат преди всичко от самите сирийци. За всички трябва да бъде ясно, че победители в този конфликт няма да има. За „победителя“, който и да е той, ще останат само руините на  някога процъфтяващата държава. Десятки хиляди загинали, милиони бежанци, разрушени градове, села, исторически паметници, тържество на политическата, верската и етническата нетърпимост – всичко това ще има тежки дългосрочни последствия, независещи от изхода на войната. Продължаването на войната ще означава, че сега живеещото поколение сирийци за винаги ще влязат в историята като поколение, извършило жестоко и безсмислено национално самоубийство. А тези, които сега открито или скрито подкрепят военните действия в Сирия, утре с лека ръка ще се отвърнат от разорената и безпомощна държава – както не веднаж е ставало в историята.

Този шанс не трябва да бъде пропуснат и от международната общност, която повече от две години не е в състояние да намери средства, за да се прекрати кръвопролитната трагедия в Сирия. Във второто десетилетие на XXI век великите държави, Организацията на Обединените Нации, Лигата на арабските държави, другите международни организации и институции по същество се оказват безпомощни пред лицето на конфликта в един от най-взривоопасните региони на света. Нужни ли са още някакви доказателства за това, че системата на световната политика пред очите ни губи управляемост?

Изстъпленията в гражданската война в Сирия стремително растат. И не само за самите сирийци, но и за техните най-близки съседи, за арабския свят като цяло, за Израел и Турция, за държавите от Европа и Персийския залив, за постоянните членове на Съвета за сигурност  на ООН, за цялата система на световната политика. В съвременния глобален свят негативните последствия от сирийското кръвопролитие могат да се появят по най-неочакван начин и в по-отдалени региони на света. А възможните тактически изгоди за едни или други страни никога няма да надхвърлят стратегическите загуби от дългосрочната дестабилизация на Близкия Изток.

Международната конференция, инициирана от Русия и САЩ, дава реална възможност да се пречупи негативното развитие на събитията в Сирия и около нея. В резултат на политическите преговори страните в конфликта са длъжни, опирайки се на Женевските договорености от 30 юни т.г., да достигнат до практически решения по ключовите въпроси. Това е незабавното прекратяване на всяко въоръжено насилие под строг международен контрол. Предоставяне на населението на Сирия на срочна хуманитарна помощ, съдействие на бежанците и насилствено изместените лица. Формиране на преходен управляващ орган, представляващ основните политически, етнически и верски групи на сирийското общество, което би поело цялата изпълнителна власт през преходния период. Може да се спори за конкретните стъпки за осъществяването на този план, но ако бъде постигнато съгласие по принципните въпроси за бъдещата сирийска държавност, то всякакви разминавания от тактически характер могат и трябва да бъдат преодолени.

Русия и Съединените Щати като велики ядрени държави, постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН и участниците в близкоизточния „квартет“ носят особена отговорност за преодоляване на сирийската криза. Тази криза трябва да стане не поредния обект на руско-американското съперничество, а пример за ефективно сътрудничество на нашите две страни в решаването на острите проблеми на сигурността на XXI век. При наличие на стратегическо разбиране между Москва и Вашингтон ще бъде значително по-просто да се мобилизират и другите участници в световната политика – всички, на които действително ценят мира в Близкия Изток и международната стабилност като цяло.

Източник: Российская Газета

Игор Иванов

Posted on 23.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: