„Космическият билярд” на руските учени


„Космическият билярд” на руските учениРуските учени предлагат да се „свали” астероидът 1999 RQ36. Днес той се смята за най-опасен от другите. Съгласно изчисления на специалисти, този астероид в резултат от нагряване на една от страните му от Слънцето може да промени орбитата си и да падне на Земята през 2182 година.

Специалисти от Института за космически изследвания (ИКИ) към РАН предлагат „избиване” на астероида от траекторията му с помощта на друг астероид. По принцип, представляващите опасност за нашата планета астероиди могат да се „избиват” от орбита, както и в обикновения билярд: щеката ще е някой космически апарат, биячът – един малък астероид, прицелната топка – опасното за Земята космическо тяло. Идеята възникна във връзка с т.н. „гравитационна маневра”, използвана за промяна на скоростта на космическите апарати, разказва водещият научен сътрудник на ИКИ Натан Ейсмонт:

– Ако имате някакъв космически апарат и ви потрябва без да харчите гориво да промените скоростта му, следва да го насочите по траектория до някоя планета – Земята или луната – и скоростта му ще се промени така, че след планетата той ще се насочи там, където пожелаете. А сега на мястото на този апарат да сложим астероид. Тогава тези 1500 тона ще могат да се насочат накъдето ни се иска.

Отначало руските учени се занимаваха с проблема на астероида Апофис: през 2004, когато той беше открит, се смяташе, че той заплашва Земята през 2036 година, но сега тази вероятност се изключва. Изясни се обаче, че неприятности следва да се очакват от другия му „брат” – 1999 RQ36. В ИКИ започнаха да му търсят подходящ „бияч” и разбраха, че най-добре за целта ще е същият Апофис. От Земята към Апофис може да се пусне космически апарат и, използвайки гравитационната маневра, да се тласне астероида. След прелитане край Земята, космическият пътешественик ще промени орбитата си и в крайна сметка ще улучи 1999 RQ36.

В Русия се обсъжда идеята за създаване на нещо като „космически отряд”. Предлага се да се „строят” малки астероиди по такъв начин, че при появата на „враг” да се избере най-подходящия и да се изстреля точно в целта. Този метод макар и да е нестандартен, но, според специалиста, е напълно реализуем на онова техническо ниво, което имаме днес. Не се искат никакви революционни или научни подвизи.

Околоземният астероиди 1999 RQ36 влиза в групата Аполони. Средният му диаметър е примерно 510 метра, а падането му на Земята евентуално ще е еквивалентно на взрив на 2700 мегатона тротил.

Елена Ковачич

Posted on 22.05.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: