Заплашителен сигнал за бившия министър на отбраната


Заплашителен сигнал за бившия министър на отбранатаИзглежда, че наближава развръзката на шумния корупционен скандал около екипа на бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков и подчинените на военното ведомство търговски структури. Съветът на директорите на ОАО „Оборонсервис“ на заседанието във вторник прие  решение за уволнение от длъжността генерален директор на компанията Сергей Хурсевич. Освен това, в Министерството на отбраната потвърдиха, че са получили от главния военен прокурор Сергей Фридински изложение, в което се сочат многобройни недостатъци и нарушения, допуснати от снетия ръководител на „Оборонсервис“. Самият Фридински в сряда обяви, че материалите от прокурорските проверки на холдинга сочат, че има признаци за престъпления и затова са изпратени в следствените органи, където ще получат вече углавно-процесуална оценка.
Рязко засилилото се внимание на правоохранителните органи към Сергей Хурсевич, неговата оставка съвсем не е обикновено събитие, а знаково, гранично. Първо, защото Хурсевич беше от най-близкото обкръжение на Сердюков, работеше заедно се него още в данъчната служба и след това последва патрона си във военното ведомство на длъжност съветник на министъра. Второ, от юни 2009 година той  оглави ОАО „Оборонсервис“, върху чиято дейност сега са възбудени над 20 наказателни дела. Обаче самият генерален директор се изхитряваше повече от половин година след оставката на боса да остане на предишната си длъжност и даже постепенно набра смелост, заявявайки на прокурорите по-бързо да спрат да се мотаят около него, защото всичко в холдинга се върши правилно, а грешки съществуват във всяко производство.
„Безумството на храбрите“ все пак  не донесе резултат. Задълбочените проверки в холдинга разкриваха все по-странни подробности за икономическата дейност на мениджърите на „Оборонсервис“ и влизащите в него субхолдинги.
Така например Сметната палата на РФ в средата на април публикува отчет за своята проверка в ОАО „Военторг“. Одиторите успели да установят, че този субхолдинг е прехвърлил значителна част от бюджетните средства, определени за осигуряване на храненето и банно-пералното обслужване на руските военнослужещи на няколко фирми, регистрирани в… офшорната зона на Сейшелските острови. А оттам парите се пренасочвали за придобиване на ценни книги, даване на заеми, заплащане на реклама. Но даже и онези средства, които все пак отивали за нуждите на армията, като правило, се прекарвали през три до пет организации-посредници, докато стигнат до фирмите, действително готови да извършват аутсорсингови услуги на военните. Естествено, на всяко стъпало на прехвърляне от превежданите средства нещо е вземано. Същевременно качеството на битовите услуги за войсковите части е било просто отвратително.
Или да вземем наказателното дело, за възбуждането на което „НГ“ разказа във вчерашния си брой. Става дума за решението по резултатите от разследването на пряката сделка на „Оборонсервис“ с италианската компания IVECO за доставка за нуждите на руската армия на 264 бронирани машини LMV M65. Не стига, че реална нужда от такива машини във Въоръжените сили не е имало, ами доставките се извършвали още и с явни машинации в митниците, довели до бюджетни загуби на в 145 млн. рубли. Сделката е сключил лично Сергей Хурсевич.
Засега персонално обвинение на бившия генерален директор не е повдигнато. Макар че главният военен прокурор Сергей Фридински коментира така евентуалния интерес на бившия  ръководител на на ОАО „Оборонсервис“ във всички машинации: „Смятам, че тук не е минало без лична мотивация. Трябва да си напълно некомпетентен човек, за да не разбираш какво става, когато знаеш къде и как се причиняват щети, като имаш в ръцете си фактите за нарушенията и сумите на загубените средства. А за Хурсевич не може да се каже, че е некомпетентен“
Впрочем, подобна аргументация напълно подхожда и за боса на провалилия се търговец  – за  Анатолий Сердюков. И ако на Хурсевич, както смята Фридински, все пак могат да се повдигне обвинение, то след него трябва да се чака подобно решение и за бившия министър на отбраната.

Posted on 20.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: