Европа не е готова да плаща амбициите на САЩ?


Европа не е готова да плаща амбициите на САЩ?През последните няколко години от страна на САЩ — лидера на НАТО, се поставя въпроса, че Европа трябва увеличи разходите си за отбрана. Обаче нужна ли е на Европа такава грижа за нейната сигурност? Последн         ият засега опит за натиск върху европейците от страна на НАТО се състоя на 6 май. Как ще реагират лидерите на европейските държави?

От кого се страхува Европа?

На 6 май на заседание на комитета на Европейския парламент по външна политика и сигурност ръководителят на  НАТО Андерс Фог Расмусен говори за необходимостта от повишаване на разходите на Европа за отбрана. За причините за тези действия Расмусен не съобщи официално. Както беше цитирано в СМИ, увеличаването на финансирането за  отбрана генералният секретар обоснова с необходимостта да се гарантира по-високо равнище на сигурност.

Подобни изявления не звучат за първи път от устата на политиците. По-рано, през февруари, на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността в НАТО Расмусен предположи, че „сериозният принос на Европа във възможностите на НАТО ще подкрепи задълженията на САЩ в НАТО“. За каква точно заплаха за Европа става дума, политикът не съобщи. Като се има предвид кризисната вътрешнополитическа ситуация в Европа, крайно съмнително е външната политика и отбраната срещу някакъв анонимен враг да излязат на преден план.

Ще напомним, че военната организация на НАТО първоначално беше създадена като обединение на страните от  Европа и САЩ против съветската заплаха, а по-късно – против всякакви евентуални заплахи. Така, в началото на 2013 година вицепрезидентът на САЩ Джозеф Байдън изрази безпокойство във връзка с преминаването на Китай в положението на военна супер държава и евентуалното отслабване на силите на Европа при намаляване на съответното финансиране. Затова общият анализ на действията на НАТО позволява да се направи извода, че в работите на Европа масло в огъня наливат САЩ.

САЩ отдавна изразяват недоволство от съюзниците си от НАТО

Освен че през последните 20 години военните бюджети на държавите в Европа като цяло са се съкратили практически два пъти, показателна ситуация стана въоръжения конфликт в Либия, когато САЩ играеха водеща роля, занимавайки се с военното осигуряване. Още тогава, през 2011 година, САЩ чрез министъра на отбраната Робърт Гейтс обявиха, че ще излязат от НАТО в случай, че продължи съкращаването на военните сили на съюзниците. Неотдавна в пресата се появи съобщение на посланика на САЩ при НАТО Иво Даалдер, че САЩ няма да могат дълго да продължават да финансират европейската отбрана. От казаното следваше, че Европа тегли САЩ към дъното.

В настоящия момент Вашингтон е ориентиран повече към ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион, а и въобще води много по-активна военна политика, отколкото която и да било друга държава. Затова на САЩ просто им е неизгодно да отделят предишния обем средства за Европа. При това до 2015 г. в Белия дом смятат да изведат от Европа половината от разположените там в момента бойни групи.

Американците са твърде обезпокоени от взаимоотношенията с КНДР, затова им е необходимо да „изстискат“ ресурси от Европа, за да засилят позицията си. Между другото, дефицитът на държавния бюджет на САЩ продължава да расте с астрономически темпове, затова финансовият въпрос сега е актуален за Вашингтон както никога досега. За сравнение ще посочим числа: САЩ харчат за отбрана 4 процента от своя БВП, докато разходите на Франция и Великобритания са 2 процента, а на останалите влизащи в НАТО страни — още по-малко. Китай харчи за своята отбранителна система 7,8 процента от БВП.

Криза на отношенията със САЩ

Сериозната икономическа криза в Европа не помага за увеличаване на военните разходи, а значи подкопава съюзническите отношения между Европа и САЩ в блока НАТО. Европа съкращава финансовото си участие в северноатлантическия блок още и затова, защото започва да се  преориентира към собствено военно оборудване, независимо от НАТО.

Следва да се отбележи, че макар повечето страни от Европа да влизат в НАТО, НАТО и ЕС си остават различни организации. ЕС по същество е вътрешнодържавна структура, нейната първостепенна задача е да се грижи за собствената си сигурност, затова ЕС по идея не трябва да излиза извън границите си в рамките на военните операции. НАТО представлява международна отбранителна организация и нейната цел е да осигури защита от външни заплахи за всички членове на блока.

Правната база на дейността на ЕС, включително и в областта на отбраната и сигурността, са Маастрихтския договор от 1992 година, който описва общата външна политика и политиката по сигурността, както и сключеният по-късно  Лисабонски договор, влязъл в сила на 01.12.2009 г. По въпросите на отбраната на Евросъюза играе голяма роля  Ваймарската група, в която влизат Германия, Франция и Полша.

Във връзка с това никой не трябва да се заблуждава от противоречивия факт за приетото на срещата на върха на Евросъюза в края на 2012 г. решение за увеличаване на военните сили с цел да се повиши способността за реагиране при кризи. Председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой съобщи, че политиката на ЕС в сферата на сигурността и отбраната трябва да бъде по-ефективна, че включва по-тясно сътрудничество между страните-участнички в ЕС по военните въпроси. Предложенията на Еврокомисията за сътрудничество в ЕС трябва да бъдат подготвени до септември 2013 година.

САЩ са недоволни от растящото влияние на Евросъюза във военната сфера. За отношенията вътре в НАТО през октомври 2011 година министърът на отбраната на САЩ Леон Панета каза, че  както в САЩ, така и в Европа е възникнало разбиране за критична точка на партньорството в сферата на отбраната. Идеалната ситуация за САЩ би било увеличаването на финансирането от Европа на военните сили на НАТО при липса на ръст на въоръжението в самия ЕС.

Европа да се въоръжи до зъби?

Натискът върху ръководителите на европейските държави от страна на НАТО с цел да се увеличи финансирането засега не донесе успех. По сведения на канала Euronews, на вече споменатата Мюнхенска конференция на НАТО (февруари 2013 г.) премиер-министърът на Великобритания Дейвид Камерън заяви за евентуални нови съкращения на отбранителното финансиране в случай, че бъде преизбран през 2015 година. Франция още през 2010 година не планираше повишаване на тези разходи, като цяло те останаха на приблизително същото равнище. Но с отчитане на скритата и явната инфлация може да се констатират, че финансирането в интерес на НАТО се е намалило. В същото време в Швеция, както съобщават шведски СМИ, правителството е готово да обсъжда въпроса за  повишаване на бюджетните разходи.

Както вече стана дума, в сферата на отбраната Евросъюзът се грижи за собствената си сигурност самостоятелно и има свои военни сили, отделни от НАТО. Така, в Европа действа системата Polling and Sharing (P&S) — „Обединявай и разпределяй“, чиято концепция предвижда: — съвместни покупки на военна техника и въоръжение, използване на съвместна научно-изследователска база; — създаване на обединени части и съединения; — ролева специализация и разпределяне на задачите между страните от  ЕС. Такава комплексна политика на строителство на армията изисква значителни разходи. Следователно, ако европейците все пак решат да вложат средства в отбраната на НАТО, то ще пострада тяхната собствена, засега все още не твърде силна „евроотбрана“. Но като цяло тенденцията е очертана достатъчно ясно: европейските политици и държавни дейци твърде неохотно реагират при финансиране на амбициите на  Вашингтон в различни ъгълчета на земното кълбо.

Автор: Сергей Василенков

Източник: http://csef.ru

Posted on 20.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: