Шантажът на Запада и подаръкът на Путин: какво искаха от Москва Джон Кери и Дейвид Камерън


Шантажът на Запада и подаръкът на Путин: какво искаха от Москва Джон Кери и Дейвид Камерън„Историята на Сирия се пише с кръвта на нейния народ“ – този афоризъм на британския премиер-министър Дейвид Камерън местната преса свързва с неговото последно блиц-посещение в Русия. На 10 май 2013 година той се срещно с Владимир Путин в лятната резиденция на руския президент „Бочаров ручей“ край Сочи за обсъждане на мерките за прекратяване на войната в Сирия. Срещата на лидерите на двете страни, както твърди „Гласът на Америка“ мина на фона на „натиска на международната общност“, която иска да бъде урегулира конфликта, който тече от пролетта на 2011 година. Посещението на Камерън  не е обикновено посещение, отбеляза на свой ред британската телевизионна и радиокорпорация BBC. Камерън пристигна в Сочи за няколко часа разговор с руския президент. Именно това обстоятелство свидетелства за важността на неговото посещение. Камерън проведе разговорите в Сочи в навечерието на срещата си през следващата седмица в понеделник, 13 май, с президента на САЩ Барак Обама. Британският Тelegraph отбеляза, че май Камерън си е избрал едновремешната роля на Маргарет Татчър, която посредничеше между двете държави – САЩ и СССР, по време на преговорите за ядрено разоръжаване. Британският Independent предполага, че срещата на държавния секретар на САЩ и министъра на външните работи на Русия е постигнала определен успех, ако за такъв се смята договореността за провеждане в най-скоро време на мирна конференция за Сирия. Затова посещението на Камерън в Русия беше просто затвърдяване на това постижение.

На съвместната пресконференция след преговорите в Сочи британският премиер говори „за ужасната и влошаваща се“  ситуация в Сирия. В западните СМИ в коментариите за посещението на Камерън в Сочи бяха споменати различни числа за броя на жертвите на конфликта. Самият Камерън твърдеше в Сочи, че в него са загинали 80 хиляди души. Представители на ООН говорят за 120 хиляди убити и 1 млн.  200 хиляди бежанци. В публикацията на британския Telegraph, посветена на посещението на Камерън в Русия, са посочени три фактора, които изискват „енергични усилия“ за прекратяването на конфликта в Сирия:

– очевидното използване на химическо оръжие през последните седмици;

– ракетният удар на Израел по военни складове в Сирия;

– растящото влияние на Ал Кайда сред фракциите на въстаниците.

Даунинг-стрийт в навечерието на посещението повтори мнението на британското правителство, че управляващият  режим в Дамаск е използвал химическо оръжие против въстанически сили, игнорирайки твърдението на  представителя на ООН за разследване на военни престъпления Карла дел Понте, че химическото оръжие в Сирия би могло да е използвано от сирийски въстанически сили.

В британската преса се твърди, че посещението на премиер-министъра на Великобритания в Русия е последвало намеците на Кремъл за неговата готовност да пожертва своята отдавнашна подкрепа на президента Башар ал Асад за предотвратяване на по-нататъшното кръвопролитие. Telegraph специално отбеляза, че след посещението в Москва миналия вторник, 7 май,  на държавния секретар на САЩ, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров си позволи да заяви, че за Русия „не била интересна съдбата на отделни личности“, а е заинтересувана от „съдбата на целия сирийски народ“. Последва твърдо изказване на държавния секретар Кери за Асад.

Telegraph предположи, че преговорите в Сочи биха могли да бъдат използвани от Камерън за натиск върху Путин с цел Русия да се откаже от военната подкрепа на Дамаск. Обявените планове за доставяне в Сирия на противовъздушния ракетен комплекс С-300 биха могли да затруднят плановете на Запада за създаване на забранена за полети зона над Сирия. Guardian отбеляза: „Системата С-300 е едно от най-търсените въоръжения от Русия. Тя може да  бъде използвана против всякакви опити за намеса на международната общност“. Според предположение на британското издание Telegraph, Кремъл би могъл да поиска от Запада прекратяване на военни доставки за сирийските въстаници. Британия и Франция искат да се отмени ембаргото на ЕС върху доставките на оръжие за сирийските въстаници. През март 2013 година на срещата на върха в Брюксел премиер-министърът на Британия Дейвид Камерън и президентът на Франция Франсоа Оланд се опитаха да убедят лидерите на другите страни от ЕС в необходимостта от тази стъпка. Към страните от Евросъюза, които не искат да се отмени ембаргото, спадат Германия, Австрия и Швеция. Няколко седмици по-рано Кери обяви, че Вашингтон ще увеличи помощта за сирийските въстаници, независимо че засега САЩ и ЕС отказваха официално да доставят въоръжение за противниците на режима на Асад.

През това време Турция „изследва“ фактите по използването на химическо оръжие, за което съобщи министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу. Премиер-министърът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Сирия е пресякла определената за нея от президента на САЩ червена линия, като е използвала химическо оръжие против собствения си народ. Няколко седмици по-рано, още преди появяването на информацията за използването на химическо оръжие в Сирия, Дейвид Камерън публично призна позицията на Белия дом, че използването от режима на Асад на химическо оръжие ще стане „червената черта“, след пресичането на която Западът ще трябва да разгледа вариант за военна интервенция. Режимът на президента на Сирия Башар Асад бил направил „ужасяващ избор“, като е показал готовност да унищожи от 70 до 100 хиляди души от собствения си народ и да „използва газ“, заяви Кери в петък, 10 май, в деня на посещението на  Камерън в Русия, по време на „чата“, организиран от концерна Google, американската  телевизионна компания NBC и държавния департамент на САЩ.

Дамаск от своя страна обяви същия ден, че е готов да допусне на своя територия група експерти от ООН за изучаване на проблема с използването от когото и да било на химическо оръжие в конфликта.

Британския Еxpress констатира за резултатите от преговорите: Дейвид Камерън и Владимир Путин проведоха „откровени“ разговори по проблема със Сирия. Всъщност самият премиер-министър на Великобритания дипломатично отбеляза на пресконференцията, че неговите преговори с президента Путин са били „твърде съдържателни, много целеустремени, много полезни“. Обаче веднага си призна: „Разбира се, не е тайна, че има въпроси, по които ние нямаме съгласие. Ние не крием това. Днес имахме много откровен разговор“. Камерън призна за разликата във възгледите между него и руския президент как да бъде спряна войната в Сирия. Предварително беше известно, че подходите на Великобритания и Русия към решаването на сирийската криза са различни. Лондон смята, че  президентът на Сирия Башар Асад трябва незабавно да подаде оставка, докато Москва е против всяка чужда намеса в полза на някоя от страните в конфликта.

Посещението на Камерън стана развитие на дипломатическата инициатива на Вашингтон за решението да се свика в края на май на международна конференция за Сирия, за да се инициират преговори между сирийското правителство и въстаниците за прекратяване на въоръжения конфликт. В навечерието на посещението на Камерън в Русия държавният секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък, 9 май, отново обяви условието за мирно урегулиране в Сирия – оттегляне на президента на Сирия Башар Асад. Това изказване проясни позицията на САЩ. По-рано държавният секретар Кери казваше, че той не може в бъдеще да си представи Асад начело на Сирия, като добави, че не е негова работа да решава съдбата на сирийския президент.

След преговорите в Сочи с Владимир Путин Камерън приветства американско-руското предложение за провеждането на специална конференция, имаща за цел, според неговите думи, създаването на „преходно правителство, основано на съгласието на сирийския народ като цяло“. Камерън добави: „Президентът и аз постигнахме съгласие, че като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, ние трябва да задвижим процеса, като работим с партньорите в региона и извън неговите граници, в резултат на което на масата за преговори да се окажат не само съществуващия режим и опозицията, но и Великобритания, Русия, Америка и други страни ще помогнат да се сформира преходно правителство, което да получи доверието на всички сирийци“. Дейвид Камерън съобщил на Владимир Путин, че Великобритания е готова да стане място за споменатата мирна конференция. Впрочем, Камерън още не беше напуснал Русия, когато един руски източник, според съобщение на агенциите, участвал в преговорите в Сочи, малко охлади страстите, а същевременно   и ревнивото усърдие на Вашингтон и Лондон по-скоро да постигнат легитимиране на разноцветната сирийска опозиция, като поставят нейни  представители на масата за преговори на високо международно равнище. В частност, източникът заяви, че едва ли ще може да се организира международна среща с участието на страните в конфликта в Сирия до края на май, тъй като има твърде много различни виждания за нейния формат.

Колкото до руския президент, когато говорел за Сирия, той използвал на пресконференцията според Guardian една  ключова фраза – „териториално единна и суверенна държава“, която демонстрирала несъгласието на Русия с плановете за външна интервенция. „Ние имаме общ интерес от най-бързото прекратяване на насилието и задействане на процеса на мирно урегулиране, запазване на Сирия като териториално единна, суверенна държава“, – каза на пресконференцията Владимир Путин.

Guardian акуратно отбеляза в своята публикация, че Путин вместо среща в планираното време накарал Камерън да чака близо половин час. „Дали това е личен недостатък или преднамерена тактика, приета от бившия агент на КГБ, за да покаже кой е стопанинът на къщата?… Точността никога не е била присъща на Путин“. Няколко дни по-рано, отбеляза Guardian, Путин накарал да чака около три часа за среща държавният секретар Джон Кери.

Държавният секретар на САЩ изразил надежда за формиране на преходно правителство на Сирия в резултат на тази среща. Британският Independent смята, че проблемът е в това, че въстаниците в Сирия засега не са могли да постигнат забележим военен успех или да се обединят. Обаче те нямат избор, тъй като „единствената алтернатива на ескалацията на военния конфликт в Сирия си остава създаването на преходно правителство с международни гаранции“. През юни миналата година в Женева вече беше постигната договореност за създаването на такова правителство в Сирия. Но работата блокира, защото Русия настояваше в това правителство да бъде включен Башар Асад, а САЩ бяха категорично против неговото участие. Ще отбележим, че в условията на пролетта на 2013 година новата перспектива за формиране на подобно правителство, от една страна трябва да сплоти за участие в него лидерите на опозицията, а от друга исканата от Запада оставка на Асад, ако се осъществи  практически, трябва да дестабилизира проправителствения лагер в Сирия. Ново правителство в Сирия без Асад ще представлява  постигане на целите на опозицията и Запада, без да е необходимо да се провежда скъпо струваща военна интервенция. За осъществяването на този свой план САЩ и Великобритания прибягнаха към неприкрит шантаж, когато обвиниха управляващия Дамаск в използване на химическо оръжие. Това обвинение и мисиите на Кери в Москва, а на Камерън в Сочи са брънки от една верига на политически събития за „урегулиране“, а всъщност за по-нататъшна дестабилизация на Близкия изток. „Ситуацията около конфликта в Сирия на фона на постоянния обмен на декларации по този повод на представители на международната общност става потенциално опасна за целия регион“, – потвърди след преговорите в Сочи възможността за сриване на ситуацията по песимистичния сценарий източник от Кремъл. Готова ли е Русия за продължителна и мащабна дестабилизация на стратегическия регион? Подаръкът, който направи Владимир Путин на британския премиер-министър в Сочи – арменски коняк с много звезди, какъвто през 1945 година подари Сталин на Уинстън Чърчил, може да символизира стремежа на Москва към мири, но същевременно и готовността й да отговори на заплахите и натиска по начина, присъщ на Русия исторически, когато става дума за мащабна война против нейните стратегически интереси.

 

Posted on 19.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: