Русия и САЩ в киберпространството: ще има ли приятелство?


CeyberPolice

САЩ сами не са способни да се борят с кибернетичните заплахи. Москва и Вашингтон приключват подготовката на споразумение за осигуряване на безопасност в киберпространството. Очаква се документът да бъде подписан от държавните ръководители през юни в рамките на срещата на високо равнище на „голямата осморка“ в Северна Ирландия.

Русия не веднъж е повдигала въпроса за изработване и внедряване в света на общи правила за поведение в Интернет, в това число насочени срещу киберзаплахите. Тази идея бе издигана за обсъждане в ООН, но всеки път се натъкваше на съпротива от страна на САЩ. Сега обаче положението се променя. Вашингтон е готов да сключи двустранно споразумение с Русия, смятана от него до скоро за втори по степен на опасност източник на кибератаки. Андрей Масалович от компания „ДиалогНаука” смята, че американците заемат диаметрално противоположна позиция само с цел да се защитят:

– Дълго време администрацията на САЩ правеше една голяма грешка, като смяташе Русия за неготова към големи крачки в киберпространството. Но започвайки от лятото на 2012 година положението се промени и отначало по инициатива на Дмитрий Рогозин, а сега вече и на Сергей Шойгу, киберкомандването в Русия все пак се създава, съответно Русия става самостоятелен играч и с не я следва да се съобразяват.

Определена изгода може да извлече и Русия. Преди всичко това ще укрепи политическите ни позиции на международната арена. Приемането на това споразумение ще укрепи и руско-американското сътрудничество в сферата на борбата с тероризма.

С тази гледна точка не са съгласни всички. Например, управляващият партньор на групата компании „Hosting Community” Александър Панов смята, че предимствата, които Русия може да получи от това споразумение, не са очевидни и че не са политически:

– Мисля, че подобни споразумения са извън политиката и ще се изпълняват по един или друг начин. Сложно е да се каже – каква ще е ползата за Русия. Но редица технологии за борба с киберпрестъпността в САЩ са развити по-добре и е напълно възможно те да проникнат и в нашата страна.

Като цяло е рано да се правят каквито и да е прогнози. Освен това, подписването му от Вашингтон още не гарантира, че той стриктно ще го спазва по всички точки. Опитът от последните десетилетия показва, че САЩ в рамките на всяко международно сътрудничество изпълняват само онези точки, които им дават изгода. В противен случай Вашингтон просто игнорира всякакви норми, включително до решенията на Съвета за сигурност на ООН.

/“Гласът на Русия“/

Posted on 18.05.2013, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: