Криза на шпионажа: недостиг на агентура на фона на инфлацията


Кризата на шпионажаВ историята със залавянето в Москва на сътрудника на ЦРУ Райън Фогъл най-много интригува не архаичната шпионска екипировка на американеца, а сумата на контракта за предателството. Фогъл обещавал на човека, когото вербувал, $100.000 в качеството на аванс за готовност да сътрудничи плюс ежегоден хонорар от $1 милион.

Ролята на потенциална „къртица” изпълни действащ боен офицер на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, имащ голям опит за участие в контратерористичната операция в Северен Кавказ.

Старинният шпионски комплект на Фогъл (хартиена карта, перука и компас) и зашеметяващата сума на възнаграждението предизвикаха нееднозначна реакция на медиите. Редица от тях нарекоха този шпионски скандал „комедия”.

Във връзка с това политологът Владимир Слатинов напомни една неотдавнашна история: преди няколко години телевизията „Русия” транслира репортаж за „шпионските камъни”, пълни с електроника. Тогава много хора също иронизираха, но по-късно бяха представени очевидни доказателства, че „шпионски камъни” наистина са били използвани от разузнаването на Великобритания за получаване и предаване на информация.

В истоирята с Райън Фогъл шегите свършиха, когато ФСС разкри информация отпреди 4 месеца. В началото на годината руското контраразузнаване изобличи сътрудника на ЦРУ Бенджамен Дилън, работил като трети секретар на американското посолство. Той също се беше опитвал да завербува офицер на ФСС. И тогава, и сега резидентурата на ЦРУ в Москва действа по един шаблон.

Относно парите, предложени от Райън Фогъл на руския офицер, цифрите наистина са големи, каза Владимир Слатинов в интервю за „Гласът на Русия“:

– От една страна това може да се обясни с факта, че услугите на агентурата поскъпват, а валутата се обезценява. От друга – американските специални служби не се стискат за получаване на много важна за тях информация.

В разузнаването на водещите държави твърди такси за услуги на вербувани агенти никога е нямало. Вероятно няма и сега, каза в интервю за „Гласът на Русия“ бившият сътрудник на КГБ на СССР Михаил Любимов. В полза на съветското разузнаване редица чуждестранни агенти бяха работили от идейни убеждения. А платените агенти на КГБ са получавали хонорари в зависимост от конкретните ситуации.

Най-високоплатеният агент на руското разузнаване се смята бившият високопоставен сътрудник на ЦРУ Олдрич Еймс, изобличен в САЩ през 1994 година. В течение на 9 години работа в полза на Русия на банковите му сметки се натрупаха $1,5 милиона, както предават американски медии.

Но за едва ли не най-скъпия шпионин се смяташе гражданинът на Ливан Али Тауфик Яри. Арестуваният от ливанската специална служба за работа в полза на МОССАД, този шпионин уж бил получил от Израел общо $600.000.

Може би в Русия резервът от предатели да се свършва и сега те струват два пъти по-скъпо…

/“Гласът на Русия“/

Posted on 18.05.2013, in Международна политика, Национална сигурност and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: