КАРТ-БЛАНШ. Провал с военните жилища – 2014


КАРТ-БЛАНШ. Провал с военните жилища - 2014Запасните военни не са доволни от инициативата на Министерството на отбраната на Русия за решаването на жилищния проблем

Преди майските празници получи продължение темата за провеждане на радикална реформа в сферата на осигуряването на военнослужещите в Русия с жилища. Нейната същност се заключава в това, че на военните повече няма да се предоставят жилища. Вместо жилища, всички те ще получат еднократно парично плащане (ЕПП). Според мнението на ръководството на Министерството на отбраната, тази мярка ще ликвидира опашката от чакащи. Именно за това на 24 април 2013 година се е провел разговор на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с членовете на Обществения съвет при военното ведомство. Шойгу е поискал от членовете на съвета да подкрепят тази инициатива.

Основните моменти в предстоящата реформа за първи път бяха обявени по време на февруарските обществени дебати, относно «Осигуряването на военнослужещите с жилища в град Москва», от заместник-министърът на отбраната на РФ Руслан Цаликов и получиха развитие в проекта за Федералния закон «За внасяне на изменения във Федералния закон «За статута на военнослужещите». Неговата точка 6 гласи следното: «Военнослужещите  – гражданите и съвместно живеещите с тях членове на техните семейства, признати за нуждаещи се от жилищни помещения (подобряване на жилищните условия), след достигане на обща продължителност на военната си служба от 20 години и повече, (а при уволняване от военна служба поради достигане на пределна възраст за пребиваване на военна служба, поради здравословни причини или във връзка с организационно-щатни мероприятия с обща продължителност на военната служба от 10 години и повече), се осигуряват с жилищни помещения под формата на предоставяне на еднократно парично плащане за закупуване или строителство на жилищно помещение… предоставено от федералния бюджет». В документа изрично се подчертава: «Предоставянето на гражданите, посочени в настоящата точка, на еднократно парично плащане, се явява изпълнение от страна на държавата на нейните задължения за осигуряване на жилищни помещения на посочените граждани».

От текста на проекта не се разбира за кого се отнася неговото действие. Изглежда че законът няма обратна сила и тогава е логично военнослужещият, чакал реда си до момента на поправката, да не е длъжен сам да си търси жилище, още повече след уволнението си… Но „когато се сече гората  – хвърчат трески”! Съдейки по спешния порядък за неговата разработка и по това, каква лична заинтересованост за неговото реализация проявява ръководството на ведомството, може да се предположи, че ще се опитат да разпространят действието на този нормативен документ върху всички категории, независимо от датата на регистриране на нуждаещите се от постоянно жилище.

Какво безпокои служещите? За какви суми става дума? В проекто-закона се посочва: «Еднократното парично плащане се предоставя в размер, определен от правителството на Руската Федерация и по ред, установен от федералния орган на изпълнителната власт, в който с федералния закон е предвидена военната служба.

Нормативът за общата площ на жилищното помещение при даване, в съответствие с настоящия Федерален закон, на еднократно парично плащане за закупуване или строителство на жилищно помещение, се определя от правителството на Руската Федерация».

Предвижда се ЕПП да се определят по средната стойност на жилищата за страната, без да се отчитат регионални коефициенти за поправка. На сайта Nachfin.info е поместен калкулатор, който позволява да се изчисляват предполагаемите плащания. Поред него един майор с 20 години служба и семейство от трима човека ще получи 3 118 000 рубли. Офицер със звание полковник с 25 години служба и семейство от четири човека ще получи 5 742 000 рубли. Както виждаме – сумите не са големи, а за Москва и Санкт-Петербург – са мизерни. Впрочем, в МВР, където еднократното парично плащане се използва от 1 януари 2012 година, тя е значително по-голяма. Служител на полицията, прослужил в органите 20 години, притежаващ четиричленно семейство, може да претендира в Москва за сумата от 19 724 000 рубли. Виждате ли разликата?

Длъжностните лица от МО, занимаващи се с решаването на жилищния проблем, малко се интересуват от проблемите на военнослужещите и тяхното бъдеще. Тяхната задача е да си останат в креслото на всяка цена. Идеята, която не беше реализирана при Сердюков (Комисията по отбраната на Държавната Дума се обяви категорично против), отчитайки пробивната сила на новия ръководител на военното ведомство, с лекота ще бъде реализирана от тях. Според техния замисъл, ЕПП трябва да се превърне в основна и безалтернативна форма за осигуряване на военнослужещите с жилища от 2014 година. Малкият човек се губи на фона на глобалните проблеми на поредния етап от военното строителство. Никого не смущава и това, че държавата фактически вместо да предоставя постоянни жилища в натурална форма, преминава към предоставяне на паричен еквивалент на стойността на жилищните помещения по силно занижени, откровено измислени цени.

По принцип даването на пари е добро решение, просто забележително. То е прекрасно, когато те са много и ти умееш грамотно да се разпореждаш с тях.

Но покупката на жилище е свързано с грижи и рискове. Кой ще защити офицерите и техните семейства от нечестни брокери и строителни фирми? Къде е гаранцията, че след приемането на поправката цените на жилищата няма да скочат, а жертвите на поредната «реформа» (всяка от тях изисква жертвоприношения) няма да се окажат на улицата?

От въвеждането на тази норма ще спечелят: Министерството на отбраната, «освободилите» се от грижата разпоредители; строителните корпорации и брокери. Ще пострадат не само военните, чиито права ще бъдат нарушени. «Реформата» ще удари по всички потенциални купувачи в няколко региона на страната: по младите семейства, представителите на средната класа, самостоятелно спестили средства за мечтаното жилище.

Вкарването на бюджетни пари ще доведе до повишаване на цените на пазара на недвижимите имоти. Острота на процеса придава фактът, че след масовите, с нищо неоправдани съкращения в периода 2008–2009 година, в разпореждане на командирите и началниците се намират 43 000 безквартирни офицери. За да може красиво и в срок да се рапортува, те трябва срочно да бъдат  уволнени (желателно без да полагат някакви усилия). Много от тях вече са уволнени, но без да получат свой дом. Общо –  по последни данни – постоянно жилище очакват 58 700 семейства на офицери и прапоршчици, от които в Москва – 9503 семейства.

Можем да си представим, какво ще стане, когато на всички тях, независимо от желанието им, бъде преведено по сметка еднократното парично плащане.

Опитвайки се да замени квартирите с парична компенсация, Министерството на отбраната подписва своето безсилие да реши жилищния проблем на военнослужещите и подготвя правната база за военно-квартирния провал – 2014. Естествено, по-просто и по-надеждно е всичко да се сведе до даването на вид, че се работи по изпълнението на решението на висшите държавни ръководители, като грубо на живо разсекат гордиевия възел на жилищния проблем.

Андрей Козлов

За автора: Андрей Валерьевич Козлов – военен журналист.

Posted on 17.05.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: