Съвсем ненавременно вербуване


Съвсем ненавременно вербуванеИзлизат все нови и нови подробности за задържането на третия секретар на американското посолство в Москва: оказа се, че руският служител от спецслужбите, когото американският дипломат-разузнавач се е опитал да вербува, професионално се е занимавал с терористичните банди в Северен Кавказ. Специалистите очакват депортиране на задържания дипломат (сега той е предаден на посолството) – Райън Кристофър Фогъл.

Интересно е, че опитът за вербуване на руски специалист по Северен Кавказ стана в момент, когато Обама благодари на Путин за сътрудничеството в разследването на бостънския атентат, а ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев се канеше да отпътува за САЩ за да предаде на Обама лично послание от Владимир Путин.

Някой очевидно иска да прекъсне създаващото се взаиморазбиране между Русия и САЩ по сирийския въпрос. Може би, определена равност в САЩ предизвиква и фактът, че в случая с бостънския атентат, ФСС надигра американските спецслужби по всички параграфи. Стана така, че руските специалисти са открили терориста Тамерлан Царнаев даже в далечния Бостън, а спецслужбите на САЩ са пропуснали такъв страшен атентат, въпреки подсказката от ФСС. Впрочем, през последните седмици в Америка имаше опити да се „премести стрелката” към ФСС – вестниците активно пишеха, че руската страна не споделила в нужната степен наличната информация с американците. Според руският социолог Олга Криштановска, тези упреци са лишени от основание:

– Доколкото разбирам, Русия се е опитала да помогне на САЩ, да им предостави информация, необходима на американските спецслужби. И такова сътрудничество е стъпка напред, това е нещо необходимо.

Политологът Павел Данилин обръща внимание на крайно неудачния избор на време, в което ЦРУ реши да изпрати своя служител на рисковано вербуване – тъй като следващия месец е планирана и среща на Путин с Обама в Северна Ирландия и мирна конференция по Сирия:

– Това, че спецслужбите на Русия хванаха шпионин показва, че този шпионин прекалено нагло се е занимавал със своята дейност. В навечерието на много важни срещи, които могат да доведат до пробив в отношенията между двете страни, ЦРУ прави такава провокация, като изпраща свои служители да подкупват руски служители на силовите и правозащитните структури.

Този път шпионският скандал може да има и дипломатически последствия. В изявлението на Министерството на външните работи на Русия се казва, че откритият у шпионина класически „шпионски арсенал”, а също и голямата сума пари „не просто изобличават чуждестранния агент, хванат на местопрестъплението, но и предизвикват сериозни въпроси към американската страна”, – край на цитата.

Изглежда, руските спецслужби са решили да изпратят сигнал на чуждестранните си колеги. Смисълът на този сигнал е: време е да пазите честта си. Ще бъде добре, ако САЩ възприемат този сигнал именно така, макар че на американския посланик Майкъл Макфол надали ще му е приятно да се яви утре в Министерството на външните работи на Русия за съответното представление от руска страна.

Дмитрий Варнавин

Posted on 16.05.2013, in Национална сигурност and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: