Порочният кръг на корейската криза


Порочният кръг на корейската кризаСпоред Пхенян, Участието на атомния самолетоносач „Нимиц” в тридневните американско-южнокорейски маневри представлява сериозна заплаха за националната му безопасност. Повечето експерти, на свой ред, наричат действията на американците „провокация”, която можеше и да не се прави по съображения на здравия смисъл.

Съвместните военноморски учения на САЩ и Южна Корея в района на Корейския полуостров започнаха на 13 май. Техните участници тренират задачи за сваляне и унищожаване на ракети на противника, методи за борба с подводници и отразяване на авиационни удари.

Ситуацията на Корейския полуостров е далеч от идеалното, – казва директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

– Без съмнение, изпращането на американския самолетоносач ще означава провокация за Северна Корея. Могат да се очакват и някакви ответни действия, например, провеждане на четвърто ядрено изпитание. От тази гледна точка би било по-благоразумно САЩ да се откажат от тази провокация. До последно време сериозните специалисти изхождаха от тезата, че положението започва да се оправя. Имаше определени крачки и от страна на Пхенян, и затова можеше да се очаква ако не нормализиране, то поне забавяне на кризата. А сега действията на САЩ могат да ескалират кризата на Корейския полуостров.

От една страна, американците (и южнокорейските им съюзници) като че ли няма от какво да се страхуват. Съществува мнение, че КНДР може в течение на близките пет години да се сдобие с балистични ракети с ядрени бойни глави. От друга страна, всичко това е дело на бъдещето. А в момента южнокорейската армия и без Пентагона (да не говорим за съвместни действия) е способна да победи Северна Корея.

Според експертите, Южна Корея няма от какво да се страхува. Северна Корея може да плаши, защото едва ли Северна Корея е в състояние да предприеме нещо конкретно, поставящо под заплаха самото съществуване на южнокорейския режим. И при това положение, да се провеждат безкрайни военни маневри – едва ли е рационално.

За какво тогава да се харчат огромните пари на американските данъкоплатци за демонстрация на сила там, където за нея и без това са информирани много добре? Само за укрепване на своето господство в региона ли? Но всичко това няма голямо отношение към безопасността на Южна Корея и не намалява „градуса” на напрежението на Корейския полуостров. Следователно, не си струва да се чака и съществена промяна на доста нажежената обстановка.

За съжаление, възниква един порочен кръг, от който се излиза все по-трудно и по-трудно. В подобно положение някога се оказаха и великите държави през ХХ век. Карибската криза беше уредена буквално в последния момент. Ще стигнат ли техническите, организационни, а и просто комуникационни възможности на страните на Корейския полуостров – това е един голям въпрос, на който засега няма отговор.

Сергей Дуз

Posted on 16.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: