Уникалните титанови подводници могат да се върнат в руския флот


Уникалните титанови подводници могат да се върнат в руския флотОбновените подводници ще получат нови реактори, електроника и въоръжение…

Военноморският флот на Русия е решил отново да приеме в строя уникалните подводници проект 945 „Баракуда“, чиито корпус е направен от титан. Както съобщават СМИ, обновените подводници ще получат нови реактори, електроника и въоръжение.

Решението да се възстановят „Баракудите“ е било взето през януари на съвещанието с главнокомандващия ВМФ Виктор Чирков, – съобщи за вестник „Известия“ високопоставен източник в Главното командване на ВМФ.

Според мнението на експертите, обновените бойни подводници ще бъдат оборудвани с нови хидроакустични станции, информационно-управляващи системи, радари и оръжейни системи. По-точно, на подводниците ще бъдат монтирани комплекси крилати ракети „Калибър“, които ще им позволят да водят огън по наземни цели.

Подводниците проект 945 са построени в периода 1979-1986 година, а проект 945А ─ в 1982-1993 година. За изработката на корпусите на подводниците е бил избран титан, доколкото той притежава ниски магнитни свойства (не привлича магнитните мини) и е значително по-здрав от традиционната стомана. Дълбочината на потапяне на подводница от проекта 945 достига до 550 метра. Подводниците са въоръжени с торпедно-ракетен комплекс, позволяващ да се води стрелба без ограничение по дълбочина на потапяне.

С една от подводниците от проекта 945 – К-276 „Краб“ – се случи интересно произшествие. На 11 февруари 1992 година в руски териториални води бойната подводница се сблъска с американската подводница „Батон Руж“ от класа „Лос Анжелис“. В резултат на сблъсъка руската подводница беше незначително повредена в областта на ходовата рубка, която е разчетена за пробиване на леда, а на „Батон Руж“ след удара е възникнал пожар, подводницата е доставена в базата на ВМС на САЩ и бракувана.

Posted on 15.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: