Светът се пресити от исляма


Светът се пресити от ислямаПоследните социологически изследвания сочат, че неприемането на исляма днес е феномен на западния свят. Заплаха от присъствието и разпространението на исляма усещат всички – от САЩ до Азия.

„Ислямът ще се върне в Европа като завоевател и победител след като два пъти са го гонили от континента” – такова заявление след смъртта на Папа Римски Йоан Павел II направи един от лидерите на радикалните ислямисти. Той обеща да остави „на християните само един избор – да приемат исляма или да платят джизие” (т.е. данък, който плащат немюсюлманите за правото да живеят в ислямска страна). Очевидно е, че тази прогноза, изглеждала някога като фантастика, днес може да се превърне в реалност. Съгласно прогнози на някои експерти, в близко бъдеще първа ислямска страна в Европа може да стане Франция, където броят бели французи-мюсюлмани вече надхвърля 50.000 души.Това го осъзнават и самите европейци, в полза на което говори и неотдавнашно анкетиране на фондация „Бертелсман”. Социолозите отбелязват, че заплаха от разпространението на исляма усещат върху себе си над половината испанци и жители на Израел, както и 42% американци. В Европа най-голям „градус” на неприемане на исляма е фиксиран в Испания и Швейцария.

В течение на няколко десетилетия трудностите от демографски и икономически характер бяха принуждавали членки на Европейския съюз ад легализират и дори да пропагандират имиграцията от мюсюлмански страни. Европейските политици дори смятаха за неприлично да се задава въпросът – съвместими ли са принципно Европа и ислямът? Те проповядваха идеите на толерантността и мултикултурализма. Докато Самюъл Хънтигтън в нашумялата си книга „Сблъсък на цивилизациите” беше твърдял, че Европа и ислямът са два антипода, две от самото начало антагонистични цивилизации, в Европейския съюз, точно обратното, господстваше мнението, че интеграцията на мюсюлманската диаспора в европейското общество ще спомага за сближаване на християнската и ислямската цивилизация. А на дело всичко излиза иначе.

Политологът, журналист и специалист по религиите Анатолий Красиков смята, че ако Европа постъпи мъдро, мюсюлманският свят може да стане надежден съюзник, а не заклет враг:

– Ислямът като такъв не е страшен на Европа. Друг е въпросът, че в исляма има много различни течения, има и шариат. Съдбата на Европа зависи от това, как европейци ще се отнесат към тези нови преселници на тяхна територия. Ще намерят ли общ език? Разбира се, с помощта на репресии това не се постига, което пък не означава, че следва да се смиряваме с тероризма. Но с този тероризъм може и следва да се борим съвместно с мюсюлманите. Защото иначе ще нараства вълната от взаимно недоверие и взаимна неприязън, което заплашва със сериозни сътресения не само Европа, но и други континенти.

Posted on 15.05.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: