Протести срещу гражданската мобилизация на учителите в Гърция


Протести срещу гражданската мобилизация на учителите в ГърцияСиндикатът на държавните служители в Гърция АДЕДИ обяви 24-часова стачка в подкрепа на учителите, протестиращи срещу обявената от правителството гражданска мобилизация, – предаде радио Атина. Върховният административен съд в Гърция отхвърли искането на синдиката за временно неприлагане на мобилизацията.

Заедно със синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ, държавните служители ще участват в четиричасови протестни действия и в четвъртък.

Гръцкото правителство обяви гражданска мобилизация за учителите от средното образование от сряда. От вчера се раздават известията за мобилизацията, които трябва да получат 85 хиляди учители. Мярката влиза в сила два дни преди планирани стачни действия в сектора. Началото на стачката съвпада с началото на кандидатстудентската кампания, но все още учителските организации не са взели окончателно решение за участие в протеста.

За трети път тази година правителството на премиера Андонис Самарас използва обявяването на гражданска мобилизация.

Правителственият говорителя Симос Кедикоглу заяви, че решението е взето, за да се изпълни „моралното задължение“ на управляващите да подсигурят кандидатстудентската кампания, която се провежда от 17 до 31 май.

Синдикатът на учителите ОЛМЕ, който иска от 17 май да започнат щафетни стачки, се обърна към съда и поиска отмяна на правителственото решение.

Опозиционните партии – Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ), осъждат действията на правителството.

Повод за протестните действия на учителските синдикати стана искане за увеличаване на учебните часове с два седмично и изпращане на четири хиляди от тях в отдалечени части на Гърция за запълване на свободни работни места.

Законът за гражданска мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години. В последните години законът се прилага в случаи, свързани със стачки по повод рестриктивните мерки, наложени в замяна на международни заеми.

Posted on 15.05.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: