Мавзолеят на Ленин е отворен за посетители


Мавзолеят на Ленин е отворен за посетителиНа 15 май мавзолеят на Ленин на Червения площад в Москва отново се отваря за посетители. Завърши мащабната реконструкция на мемориалното съоръжение, започнала през декември миналата година.

Мавзолеят, построен по проект на прочутия архитект Алексей Шчусев и е паметник на ЮНЕСКО, издържа без основен ремонт в течение на повече от 80 години. С течение на времето фундаментът му започна да пропада. Причините са неравномерният грунд и проблемите с хидроизолацията. Сега по периметъра на плочата в основата на сградата са направени стотици сонди, залети с бетон, под сградата са забити много пилоти. Процесът на пропадането беше спрян. Малцина знаят, че преди сегашната монументална сграда е имало дървена, разказа в интервю за „Гласът на Русия“ докторът на историческите науки професор Александър Данилов:

– През първите дни след смъртта на Ленин ръководството на СССР реши да помести тялото му във временен мавзолей, за да могат хората да дойдат и да се сбогуват със своя кумир. А след като професор Борис Сбарски откри нов начин за мумифициране, дървеният мавзолей беше сменен с фундаментална сграда.

Десетки години тялото на Ленин бе наблюдавано от специалисти на Научно-изследователския и учебно-методичен център по биомедицински технологии. Те отговарят за съхраняването на тялото и едновременно изучават действието на разтворите, както и процесите на разрушаването на тъканите. Всъщност, в мавзолея учените провеждат един уникален експеримент и неговите резултати са актуални, казва Александър Данилов:

– Руските специалисти са помагали при балсамирането на телата на ръководители на много страни. По-специално, лидера на КНДР Ким Ир Сен през 1995 година, президента на Ангола Агостиньо Нето през 1979, на българския лидер Георги Димитров през 1949 и други. В момента такъв научен център, какъвто има в Русия, няма никъде другаде.

Според специалисти, днес тялото на Владимир Ленин е в напълно задоволително състояние. Въпреки това, от началото на 90-те години на миналия век не утихват споровете по повод погребването му. За част от обществото, споделяща идеалите на комунизма, този въпрос е много болезнен, казва директорът на Центъра по изучаване на елитите на Института по социология Олга Крищановкая:

– Според мен, сега погребването на Ленин би предизвикало разочарование и недоволство на голямо количество хора. Мавзолеят е исторически паметник, забележителност на Москва. И затова в момента няма причини за погребване на Ленин и провокиране на буря от протести сред практически половината население на страната.

Характерно е, че и руските власти са на мнение, че това нещо е дело на идните поколения. Владимир Путин, на среща с участниците на Валдайския клуб през септември 2011 година, каза, че въпросът за погребването на тялото на Ленин ще се реши с течение на времето. „Историята е едно такова нещо, което не търпи суета” – добави тогава Владимир Путин.

 
Лада Коротун

Posted on 15.05.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: