Все по-малко хора гледат благосклонно на ЕС


Все по-малко хора гледат благосклонно на ЕСДълговата криза е разтърсила до такава степен европейските граждани, че те са изгубили вяра в ЕС, – показва допитване до общественото мнение, осъществено от американския институт Пю и цитирано от световните агенции.

В допитването са участвала 7600 души от 8 европейски страни. Те са били анкетирани от 2 до 27 март.

Резултатите показват, че одобрението за ЕС е спаднало с 15 процента за една година от 60 процента през 2012 г. на 45 процента през настоящата година.

В тази насока води Франция, където разочарованието от ЕС нараства. Преди година 60 процента от французите са подкрепяли съюза, а сега те са едва 41 процента. В Испания спадът е от 60 на 46 процента, а в Гърция от 37 на 33 процента.

На въпрос относно състоянието на икономиката, 91 процента от французите смятат, че тяхната икономика върви на зле, което е с 10 процента повече в сравнение с миналата година.

77 процента от французите са убедени, че европейската икономическа интеграция е причина за влошаването на положението във Франция. 58 процента от французите казват, че ЕС като институция оставя лошо впечатление у тях.

На въпроса дали икономическите условия са добри, едва 1 процента от гърците, 3 процента от италианците, 4 процента от испанците, 9 процента от французите отговарят положително.

Само в Германия 75 процента определят настоящите икономически условия като положителни. По отношение на доверието в европейските лидери 74 процента одобряват работата на Ангела Меркел, което е с 6 точки по-ниско от миналата година, но все пак е стабилно представяне.

На второ място е Дейвид Камерън с едва 37 процента одобрение. Най-лошо са оценени лидерите в Гърция, Италия и Чехия. Но ако Меркел трябваше да печели избори в Гърция, то тя нямаше да се справи с тази задача, защото 88 процента от гърците смятат, че тя върши лоша работа. 57 процента от испанците са на същото мнение, както и 50 процента от италианците.

На въпроса коя европейска страна поражда най-голямо доверие, Германия се нарежда на първо място. Седем от участващите в анкетата 8 страни са я посочили като фаворит.

 

 

Posted on 15.05.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: