Андрей Денисов: златният век на партньорството на Русия и Китай


Андрей Денисов (в центъра). © Фото: "Гласът на Русия"

Андрей Денисов (в центъра). © Фото: „Гласът на Русия“

Посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов окачестви днешните отношения между Москва и Пекин като всеобхватно стратегическо партньорство. В специално интервю за „Гласът на Русия“ дипломатът разказа за перспективите на сътрудничеството между двете страни.

Разговорът с Андрей Денисов бе проведен в дните на визитата на Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в Китай. Отношенията между Русия и Китай се развиват буквално по всички насоки, каза дипломатът, особено що се отнася до търговските отношения. Стокооборотът между двете страни по резултатите от миналата година състави почти $88 милиарда, което е примерно два пъти повече, отколкото преди пет години:- Днес у нас са създадени абсолютно благоприятни политически условия за икономическо сътрудничество, в това число в инвестиционната сфера, изискваща особено доверие между страните, в реализирането на големи проекти, във високите технологии, в това число и чувствителните, които са свързани с държавната сигурност на нашите страни.

Въпреки това, изтъкна Андрей Денисов, има към какво да се стремим в нашето сътрудничество:

– Структурата на икономическите ни връзки е такава, че е доста зависима от колебанията на световната конюнктура. От тази ситуация изходът е един: увеличаване на дяла високотехнологични стоки, увеличаване на иновационния елемент в икономическата ни размяна.

Посланикът отделя голямо внимание и на хуманитарната съставляваща на междудържавния ни диалог:

– Следва да насищаме хуманитарния, културен компонент на нашето сътрудничество. Да организираме размяна на младежки делегации, размяна в сферата на образованието. През последно време в Русия гледат все повече китайско кино. Получи разпространение и китайското изобразително изкуство. Но нашите познания в тази област все още остават доста оскъдни.

Андрей Денисов окачестви визитата на Патриарх Московски и на цяла Русия в Китай като историческо и безпрецедентно събитие. Посланикът изрази увереност, че посещението ще спомогне не само за укрепване на духовните, но и на междудържавните връзки на Русия и Китай:

– Срещата с Председателя на Китай, предвидена отначало за половин час, зае два пъти повече време. Като участник в този разговор, ми направи впечатление, че Си Цзинпин, както и другите членове на китайската делегация, с искрен интерес слушаха нашия патриарх.

Засягайки проблемите на китайското православие, руският дипломат изрази увереност, че в днешен Китай са създадени много благоприятни условия за неговото възраждане. Важно е всичко да се развива по естествен начин, при пълно спазване на законите на Китай, каза накрая посланикът на Русия Андрей Денисов.

Алексей Ляхов, Милена Фаустова

Posted on 15.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: