NATO ще открие в Узбекистан регионално представителство


NATO ще открие в Узбекистан регионално представителствоНа 3 юни 2013 година в Ташкент ще започне да работи представителство на Северноатлантическия Алианс. Откриването на представителството е мотивирано с необходимостта от координиране на транспортирането на натовските товари от Афганистан. Но с това не се изчерпват неговите компетенции. Посредством новото представителство, Алиансът смята да задълбочи сътрудничеството си с всички страни от Централно-азиатския регион…

В НATO възнамеряват да се обзаведат със собствено регионално представителство в столицата на Узбекистан. Както съобщава информационната агенция «Фергана», бъдещият офис на северноатлантическия Алианс може да започне работа в Ташкент още на 3 юни 2013 година. Предвижда се стратегическото представителство да бъде оглавено от представител на една от страните от НATO, а в Узбекистан да бъде назначен специален помощник по този въпрос. Обявата за провеждането на конкурс за заемане на вакантната длъжност беше разпространена вечерта в сряда в републиката от международните организации. В нея са изписани и изискванията към кандидатите: бъдещият помощник ръководител трябва да владее английски, руски и узбекски език, да притежава достатъчен опит в работата в сферата на международните отношения и отлични знания за историята, политиката и сигурността на страните от Централна Азия.

Предполагаемата мисия на натовското представителство ще бъде контрол на функционирането на така наричаният «Северен маршрут», по който се извършва транспортирането на товари и войски в Афганистан и обратно.

Както съобщи прес-службата на латвийското железопътно предприятия Latvijas dzelzcels, наскоро към Европа са се отправили първите влакови композиции: по железните пътища е прекаран контейнерен влак с военни товари на НАТО от Афганистан до пристанищата Латвия – (през територията на Узбекистан, Казахстан и Русия), който е бил предназначен за получатели в Норвегия и Великобритания. Напомняме, че през територията на Узбекистан сега преминават около 98% от товарите за американските и натовските войски в Афганистан.

Освен контрола на доставките по «Северния път» в сферата на компетенциите на бъдещото представителство ще влиза и укрепването на диалога и практическата кооперация на НATO със всички страни от Централно-азиатския регион. Така, че «под прицела» на северноатлантическото влияние ще попадне не само Узбекистан, където още през лятото ще се появи западното представителство, но и Туркменистан, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан. Както наскоро заяви помощник държавният секретар на САЩ за Южна и Централна Азия Робърт Блейк, с всички тези страни Америка вече има достатъчно здрави отношения, които в близките години трябва само да се задълбочат.

Развитието на международната дипломация  в цялото постсъветско пространство позволява да се забележи една обща тенденция – републиките от бившия СССР, чувствайки силния интерес от страна на Запада, който подкрепя техните собствени амбиции, се стараят на висок глас да заявят за себе си. Но този тембър придобива напълно друг нюанс в стените на Кремъл, когато първите лица пристигат в Москва на поредната официална визита. Очевидно, според гледната точка на управляващите среди в централноазиатските държави, така трябва да се гради съвременната успешна дипломация — на принципа на раболепни и хвалебствени песнопения по адрес на едната страна, и същевременно извличане на материални изгоди от другата…

«Републиканските» правителства все по-често започват да прескачат от вейка на вейка, без да знаят какво да направят: дали да влязат в Митническия Съюз, дали за пореден път да излязат от ОДКС. Винаги е трудно да се направи окончателният избор, особено, ако си даваш вид, че сам не знаеш какво искаш. Удивителното е, че след многобройните стъпки, повечето приличащи на предателство – на първо място на националните интереси, някои дейци пребивават в някакво странно спокойно разположение на духа, твърдо вярвайки, че те навсякъде са чакани и ще бъдат приети с разтворени ръце.

Ислам Каримов, при своята последна визита в Москва, нееднократно заяви, че присъствието на Русия в Централна Азия е «фактор за укрепване на мира и стабилността», че отношенията между двете страни носят характер на стратегическо партньорство и остават съюзнически, даже независимо от това, че Узбекистан за пореден път излезе от ОДКС поради своята «любов към Афганистан». Очевидно приемайки радушно силите на НATO и даже решавайки да разположи на своя територия представителство на Алианса, републиката с всички сили се старае да потвърди своята нерушима дружба с Русия. Тези постъпки са по-красноречиви от всякакви обещания. Сегашните лидери на постсъветските републики, очевидно са убедени, че в Москва винаги ще е достатъчно да се преобуят, сменяйки своите лъскави западни обувки с прости руски валенки, а след това да се преобуят отново и Москва няма да престане безкрайно да вярва в техните тезиси за вечна дружба…

Откриването на представителството на НATO в Узбекистан не е обикновено събитие, — това е успех не само на северноатлантическата дипломация, а на цялата англо-саксонска геополитика. Обстановката в днешен Узбекистан далеч не е стабилна и вероятно янките искат да се възползват именно от това в близко бъдеще.

«Каримов е достатъчно стар и вече доста открито се обсъжда въпроса за неговия приемник, а като се вземе под внимание факта, че приемникът за сега не е известен, тази страна е потенциално нестабилна», — отбеляза в свое интервю за АМИ «Новости-Азербайджан» руският политолог, директорът по международните проекти на Института по национална стратегия на РФ Юрий Солозобов.

Независимо от приятелската риторика по отношение на Русия, НATO продължава да променя своята линия и да използва всяка възможност за увеличаване на своите сили в Централно-азиатския регион. Още повече съществува един добър повод — от Афганистан трябва да се изтеглят войските. При такова подходяща ситуация може да се осъществи всичко замислено.

Източник: http://www.notum.info/

Posted on 14.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: