Подготовка на плъхове-сапьори


Подготовка на плъхове-сапьориУникален експеримент са решили да проведат в Челябинск – град в южен Урал. В местната служба за взривобезопасност в началото на тази година се появи необикновен сътрудник – сапьор с името Марта. Но това не е човек, а плъх. Първият в Русия плъх, който може да открие взрив.

Идеята да направят от плъховете сапьори челябинските специалисти са заели от колегите си от Либия, Танзания и страните от Латинска Америка. Там на минните полета пускат специално обучени плъхове за търсене на взривове. Заради малкото тегло на гризача мината не се взривява. А намерената от плъха опасност сапьорът обезврежда или маркира със специално флагче.Уралският плъх Марта преминава подготовка по програмата за обучение на кучета-сапьори, казва ръководителят на службата за взривобезопасност в Челябинск Игор Гамов:

– Ние слагаме в кутийка имитация на взривното вещество тротил. С него там има и храна. Това е първоначалната фаза на подготовката.

Дресьорите наричат този метод „привързване към храната”. Плъхът запомня миризмата на взрива. Когато следващия път го подуши, започва да се върти около себе си или застава на задни лапи, молейки за лакомството. Кинолозите мислят, че плъховете разбират по-бързо от кучетата, а и тяхното обоняние е няколко пъти по-силно. Средно за кучетата-търсачи е необходима година, за да се научат да търсят мини. А за плъховете са достатъчни четири месеца.

Сега Марта е на година и два месеца. Тя е много умна е лесно се обучава. Малкият търсач е способен с лекота да намери взрив и да проникне на такива места, където не може нито едно куче.

Минните полета не застрашават челябинската Марта. Обаче нейната работа не е по-малко отговорна. Както каза ръководителят на службата за взривобезопасност в Челябинск Игор Гамов, плъхът е нужен за това да проверява наличието на взрив в големи търговски центрове, стадиони, концертни зали. Тоест на места, където винаги има много хора. Той ще търси там, където кучето не може да проникне. Това са вентилационни шахти, отоплителни инсталации.

Челябинските сапьори признават, че Марта вече в много неща превъзхожда своите колеги-кучета, които даже започват да ревнуват своите стопани от малката съседка. Ако безпрецедентният за Русия експеримент завърши успешно, специалистите имат намерение да формират цял отряд от гризачи-сапьори.

План за използване на гризачи имат и руските служби за спасение. Плъховете ще бъдат обучавани за търсене на хора под развалини. Така че скоро тези гризачи могат да станат истински помощници на човека и може би герои-спасители.

Гласът на Русия

Posted on 13.05.2013, in Наука и технологии and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: