Във Варшава бяха обсъдени визовия и други „сложни“ въпроси


Радослав Сикорски и Сергей Лавров. © Фото: Полина Черница / «Гласът на Русия»

Радослав Сикорски и Сергей Лавров. © Фото: Полина Черница / «Гласът на Русия»

Германия и Полша подкрепят скорошната отмяна на визовия режим между Русия и ЕС. Обощавайки резултатите от срещата външните министри на трите страни подтвърдиха, че подготовката на споразумението в тази сфера е към края си.

„Отношенията на нашите стани се основават на богата, макар и не винаги еднозначна, но съвместна история“, – заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. Едно от най-успешните начинания в тази сфера е споразумението за приграничното придвижване между Полша и Калининградска област. За по-малко от 2 години станаха очевидни плюсовете, които може да донесе пълната отмяна на визите между Русия и ЕС, заяви полският министър Родослав Сикорский:- Количеството пресичания на границата в зоната на дейстие на споразумението нарастна със 100% – от 2 милиона през 2011 година до 4 милиона през 2012 година. Това ни убеждава, че наистина трябва да ликвидираме всички оставащи бариери със съседите си и да се движим към безвизов режим с Русия.

По думите на Сергей Лавров, споразумението за пригранично придвижване действа безупречно. Благодарение на него, стокооборотът между двете страни за миналата година е надвишил 100 милиарда долара.

В петък, 10 май, и тримата министри заявиха, че отмяната на визовия режим е стратегическа задача. Но това, кога ще бъде подписано споразумението за опростяване на визовия режим и дали това ще бъде направено на предстоящата среща Русия-ЕС през юни, министрите отново отказаха да говорят.

Кога ще се състои друго важно събитие – обявената по-рано конференция по проблема в Сирия – също не се знае. Подкрепата си за тази важна съвместна инициатива на Русия и САЩ обяви външният министър на Гидо Вестервеле:

– Германия е готова да участва в международна конференция по Сирия и да внесе своя принос в запълването на дневния и ред. При това всячески трябва да се избягват пречките, които могат да повлияят на провеждането на такава конференция и да засилят конфронтацията в страната. Имам предвид, например, незаконния внос на оръжие в страната. Германия е против това.

Изглежда, последната забележка е насочена към руския министър Сергей Лавров. А след това прозвуча и конкретния въпрос на германския журналист по повод на възможните доставки на комплекси С-300 от Москва за Дамаск. Лавров за пореден път заяви, че всички сегашни доставки на оръжие се провеждат по договори от 2010 година. Нови сделки, още повече такива, които нарушават международните норми, Русия никога няма да сключи, подчерта министърът:

– Русия вече завършва доставките по подписаните договори за техника, която представлява противовъздушни системи. Това не е забранено от никакви международни норми. Това е отбранително оръжие и е предназначено за това, Сирия да може да се защити от въздушни удари.

Министрите поискаха да бъдат коментирани плановете по разполагането на авиобази на Москва в Беларус. Радослав Сикорски отбеляза, че във Варшава са силно обезпокоени от приближаването на военната инфраструктура към границите на страната. В отговор Сергей Лавров напомни, че сега, даже след изначалните уверения в обратното, структурите на НАТО плътно са се приближили до границата с Русия. А що се касае до базите в Беларус – този въпрос ще бъде обсъждан само от Москва и Минск.

Полина Черница

Posted on 13.05.2013, in Общество and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: