Какъв ще бъде изтребителят от шесто поколение?


1Бомбардировачът NGB в представите на Boeing. Изображението е от сайта boeing.com

Проверете изтребителите от пето поколение във война

Неотдавна ВМС на САЩ представиха на една авиокосмическа конференция „принципна концепция“ за изтребител от шесто поколение на компанията Boeing, която веднага предизвика бурни дискусии, – пише mil.huanqiu.com от 24 април.

Понастоящем изтребителите от пето поколение, като създаваният в допълнение към F-22 изтребител F-35, се сблъскват с „един безкраен поток от технически проблеми“. Технологичните демонстратори на руския Т-50 и китайския J-20 все още са на етап летателни изпитания. Други страни планират разработването на машини от пето поколение „само на хартия“.

2

 

J-20 – китайският самолет-прототип на изтребител от 5-о поколение. Източник: Военное обозрение

 

Американските компании Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing, както и други аерокосмически гиганти, се заглеждат към възможността за създаване на изтребител от шесто поколение. За да се създаде перспективен боен самолет, който да отговаря на изискванията на въздушните и морските войни през периода 2030-2060 година, като ключови технологии се разглеждат двигателите с изменяем работен цикъл, пълния спектър на технологиите „стелт“ в целия диапазон на радиовълните, изкуствения интелект и технологиите за  безпилотни летателни апарати. Русия даже изказа по-консервативно предположение, че изтребителят от шесто поколение ще „израсте“ направо от  петото като негова модернизация.

Изглежда, че конкуренцията за шестото поколение вече стартира. Изказват се различни виждания например за безпилотен изтребител, способен да действа както във въздуха, така и в космоса и снабден с високо енергийно лазерно оръжие, но съществуващото равнище на технологично развитие полива тези ентусиасти с „кофа студена вода”.

 

Дистанционно управление на безпилотен изтребител

Безпилотният изтребител може да маневрира със значително по-големи претоварвания поради липсата на пилот и може да има по-малки размери от пилотирания изтребител. Но динамично развиващата се обстановка във въздушния бой, включително и необходимостта от избягване от ракетите на противника, изисква бърза реакция. Компютър с изкуствен интелект, който играе на Го, може да изпълнява милиарди операции в секунда, но не може да се конкурира в бързината на вземане на решения с интелекта на човека. Освен това, управляването на безпилотен изтребител от разстояние хиляда километра неизбежно води до закъсняване на управляващите сигнали. Ще кажете, че скоростта на електромагнитните вълни е равна на скоростта на светлината, за какво закъснение говорим? Всъщност изпращането на сигналите към борда на интензивно маневриращия изтребител неизбежно ще става с известно закъснение. Даже използването на самолет за ДРЛО като управляваща платформа няма да отстрани този проблем. Твърди се също, че един пилот на F/A-XX ще може да управлява няколко БЛА, но противникът може да използва силни електронни смущения, които да прекъснат контакта с безпилотните апарати от борда на пилотирания  изтребител.

 

Скорост и височина

При разработването на изтребителите от второ-трето поколение се поставяше задачата да се постигне колкото може по-голяма максимална скорост; при четвърто поколение вече не се поставяха такива задачи, а при петото поколение факторът скорост изобщо беше определен като второстепенен. Въпреки това при разработването на машините от шесто поколение факторът „скорост – височина“ може да възкръсне.

През 2009 година ВВС на САЩ инициираха създаването на ТРДДФ (турбореактивен двуконтурен двигател с форсаж) с изменяем работен цикъл, който по принцип може да даде на изтребителя скорост 4-5М. В същото време се появиха фантастични изисквания – изтребителят от ново поколение да може да достига околоземното космическо пространство. САЩ създадоха няколко прототипа на хиперзвукови апарати със скорост над 5М. Безпилотният космически кораб за многократно използване Х-37 Orbiter може да изпълнява ролята на космически изтребител.

3

 

F-15E пуска авиобомба GBU-28. Източник: strategypage.com

 

Но ако виждате картината как космическият изтребител се гмурка в атмосферата и поразява въздушни цели, това разбира се е красиво, но такова използване е равносилно на стрелба по врабчета със зенитни оръдия. Още по-лошо, обикновените изтребители могат да обстрелят космическия противник при влизането му в атмосферата. Например САЩ с помощта на противоспътникова ракета, изстреляна от изтребител F-15, могат да унищожат спътник, който се намира на ниска околоземна орбита.

 

Маневреност

Смята се, че новият изтребител ще може да бъде снабден с революционни бойни системи като – оръжие с насочена енергия (лазери) и хиперзвуково кинетично оръжие. В продължение на много години ВВС на САЩ изпитваха лазер с въздушно базиране ABL на борда на Boeing-747, но така и не постигнаха съществени резултати.

Трудността при поразяване на изтребител с лазерно оръжие е в това, че неговите размери са много малки, при това той може интензивно да маневрира. Да се уцели с тесния лазерен лъч такава цел е твърде проблематично, при това лъчът трябва да въздейства върху  целта не по-малко от 12 секунди, за да предизвика разрушаването й. Поради това „лазерната артилерия“ има съществени недостатъци.

Антистелт

Изтребителите от шесто поколения трябва да имат повишено ниво на технологиите стелт, за да бъде скрит самолета в целия спектър на радиовълните, както и в оптичния спектър. Но даже американците почувстваха, че изтребителят стелт е една много скъпа машина, а опитите да се постигне малка видимост в оптичния спектър ще бъдат още по-скъпи.

В обозримо бъдеще с развитието на електронните технологии „невидимостта“ на самолетите стелт ще става все по-несигурна. Например развръщането на многорадарна мрежа показа, че такава система е способна да открива самолетите стелт .

4

 

F-22. Източник: thebrigade.thechive.com

 

Информацията, че ВВС на САЩ преди няколко години са провели компютърно моделиране на въздушни боеве на F-22 с изтребители от четвърто поколение F-15 и F-16 с резултат 144:0, е нереален; при реални боеве това никога не може да бъде постигнато.

Какъв ще бъде изтребителят от шесто поколение? За да отговорим на този въпрос, изчакайте момента, когато изтребителите от пето поколение бъдат „кръстени във война“. Тогава ще стане ясен и отговора, предполага китайски източник.

Реклами

Posted on 11.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: