По иракски сценарий


СирияДа се спекулира с темата за използването на оръжие за масово унищожение (ОМУ) с геополитически цели е недопустимо. Това заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров. «Има, вероятно, държави и външни играчи, които считат, че за да свалят режим, всички средства са добри, – каза, както съобщава ИТАР-ТАСС, ръководителят на руското МВнР. – Темата за използването на ОМУ, обаче, е прекалено сериозна, с нея не бива да се правят шеги, да се използва и спекулира с нея с геополитически цели е недопустимо».

По неговите думи позицията на Русия по сирийския конфликт остава неизменна. Както напомни Сергей Лавров, от самото начало на конфликта Москва призоваваше всички, които могат да повлияят върху ситуацията, да не заемат ничия страна, да изискват от всички воюващи прекратяване на насилието и започване на преговори без предварителни условия. Тази позиция на Русия в крайна сметка надделя в рамките на женевската среща и е фиксирана в Женевското комюнике. Тя остава абсолютно последователна и понастоящем. «Отбелязваме, че към необходимостта да се откажат от предварителни условия и да търсят някакви пътища за започване на практическа реализации на женевските договорености склонява все повече и повече наши партньори», –  каза министърът на външните работи на РФ.
В същото време в САЩ активно обсъждат мерки, които трябва да предприеме Западът в случай на потвърждаване на данните за използване на химическо оръжие в Сирия. Както заявиха миналата седмица официалните представители на Белия дом, администрацията на Барак Обама счита използването на химическо оръжие за «червена  черта» за режима на Башар Асад. Но Вашингтон признава, че предварителните оценки са недостатъчни за незабавни действия, и    разследването ще бъде продължено. При получаване на убедителни доказателства САЩ могат, по думите на държавния секретар Джон Кери, да започнат доставки на оръжие за опозицията или да въведат зона без полети. «Сред вариантите на действия, които ние можем да предприемем, – от дипломатическо противодействие и подкрепа на бежанците  до финансиране на определени групи, доставка на оръжие за тях, въвеждане на зона без полети. Всичко това се обсъжда», – заяви също републиканецът Брад Шърман.
От своя страна сирийските власти категорично отхвърлят обвиненията на САЩ за това, че срещу бойците на опозицията е използвано  химическо оръжие. «Аз, като министър на информацията в правителството на Сирийската Арабска Република (САР), потвърждавам, че правителството на САР и нейните въоръжени сили не са използвали и никога няма да използват каквото и да било химическо оръжие, даже ако в Сирия имаше такова», – заяви тези дни  министърът на информацията Омран аз Зауби в интервю за телеканала RT. И добави, че това е невъзможно по морално-етични съображения. Това се отнася не само за химическото оръжие, но и за всяко друго оръжие за масово поразяване, ако то разбира се намира, на разположение на Сирия. «Нашата страна се отнася  към онези немного държави от региона, които не притежават оръжие за масово поразяване, такива като ядрено, химическо, биологично и т.н.», – подчерта министърът.
Едновременно с това той отбеляза, че ако такова оръжие е било използвано, то са го използвали терористичните групировки в района на Хан ал-Асал провинция Алепо. Министърът напомни, че правителството и МВнР на Сирия са изпратили официално писмо до Генералния секретар на ООН и СС на ООН с искане да се извърши  разследване на случая с използване на забранено оръжие в района на Хан ал-Асал. В ООН обаче, започна разговор за необходимостта от провеждане на разследване и в други райони на Сирия.
«За това има две причини. Първата: някой е много заинтересован да изпрати в Сирия комисия за разследване, подобна на онази, която работеше в Ирак и доведе в крайна сметка  до неговата окупация и разрушаване. Впоследствие изводите на тази комисия бяха признати за неверни. И втората причина: чрез работата на  подобна комисия някой иска да оправдае дейността на терористичните формирования на територията на Сиря и да направи така, че бойците да избегнат наказанието», – заяви сирийският министър на информацията. По негово мнение, шумът около химическото оръжие в републиката вдигнат в САЩ и другите западни страни във връзка с това, че сирийската армия постигна забележителни успехи на бойното поле. И това при положение, че «представители от 29 страни на света воюват у нас. Ние говорим днес за 5 хиляди бойци от  Йемен», – каза министърът, добавяйки, че бойци са пристигнали от Либия, Тунис, Саудитска Арабия, Турция, Ливан, а също и Великобритания, Франция и даже Австралия. Тези думи на министъра потвърждават и някои западни СМИ. Например, канадският вестник The National Pos привежда данни от доклада на Международния център  по изучаване на радикализацията  към лондонския Кралски колеж: от 2011 година между 2 хиляди до 5,5 хиляди чужденци са встъпили в редовете на опозиционните сили на Сирия. До 590 от тях са европейци. В това число от Великобритания, Холандия, Франция, Белгия, Дания и Германия. В Сирия е сражават няколко десетки канадци – с корени от Близкия Изток. При това бойците все по-активно използват терористични методи за борба. Така, в понеделник в Дамаск е извършено покушение срещу премиер-министъра  на Сирия Уаел ал-Халаки. Неизвестни взривиха бомба около кортежа на ал-Халки в Дамаск. При взрива беше убит телохранителят на премиер-министъра на Сирия, самият Уаел ал-Халаки оцеля. Както уточнява Reuters, взривът на пътя на кортежа на ал-Халаки е станал сутринта на 29 април в района на Мезе, който се намира в центъра на Дамаск. Събеседниците на чуждестранните информационни агенции са уверени, че целта на взрива е бил именно сирийският премиер-министър и че, най-вероятно, покушението е било организирано от противниците на президента на Сирия Башар Асад. Уаел ал-Халаки зае поста премиер-министър на Сирия през август 2012 година. Преди това той заемаше поста ръководител на министерството на здравеопазването на страната.

       Автор  Виктор РУЧКИН.

Posted on 09.05.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: