Полети в стратосферата


1Първи в небето отидоха разузнавачите Су-24МР. След това започнаха полетите на две ескадрили нови изтребители-бомбардировачи Су-34. Първата отработваше задачи в стратосферата, втората нанасяше бомбени удари по полигона в Погоново с обичайни височини.

Целият летателен състав на авиобазата във Воронеж е преквалифициран и новата техника планомерно се усвоява на място. В първата ескадрила влязоха най-подготвените летци, което осигури предимство в усвояването на новата машина. Например, вече трета година интензивно и успешно извършва полети на Су-34 командирът на ескадрилата гвардейски капитан Владимир Градусов (с повече от 500 летателни часа). Самолетите от втората ескадрила се появиха малко по-късно и командирът на ескадрила-2 гвардейски подполковник Александър Жадан съвсем наскоро извърши  самостоятелен полет на Су-34 (към момента има около 20 летателни часа). Отработването на задачите върви по различен начин, нали на новия тип самолет летецът преминава цялата програма започвайки от нулата. Младите, обаче, се стараят да не изостават от по-опитните летци и втората ескадрила в напрегнат ритъм на бойни учения вече «догонва» първата. За учението на «Запад-2013» готовността се изравнява.

2
– Първите версии на тази машина усвояваха летците от 4-и Център за бойно прилагане и преквалификация на летателния състав (град Липецк) и много добре поработиха върху създаването на серийната версия. От началото на 2011 година пристъпиха към полети строевите летци от първа ескадрила на Воронежката авиобаза, – отбеляза в беседата гвардейският капитан Владимир Градусов. – С получаването на втората партида на авиационния комплекс Су-34 започна усвояването на самолета от личния състав на втора авиационна ескадрила. По този начин, мощта на авиобазата нараства с всяка летателна смяна. Извършват се полети за бойна подготовка по изпълнението на атаки срещу въздушни цели. Въздушните боеве в стратосферата на свръхзвукови скорости, са един от най-сложните видове летателна подготовка във ВВС поради скоротечността на атаката в насрещните курсове. Повечето летци са преминавали служба в бомбардировъчната авиация и за тях това са нови видове летателна подготовка. Всички, обаче, успешно се справят с поставените задачи и днес вече не отстъпват на изтребителните авиационни части. Комплексът е много добър, това е «аеродинамичен роднина» на Су-27 и към момента на разработката (през 1995 година) би бил идеална замяна на самолетите от трето поколение, намиращи се на въоръжение във ВВС на Русия…
Гвардейският подполковник Александър Жадан допълни: – Втората ескадрила пристъпи към практическа преквалификация на Су-34 в края на февруари тази година – (преди това летателният и инженерно-техническият състав усвояваше теорията). В момента едното звено е в небето, второто също е подготвено за групов полет. Днес ние изпълняваме на полигона бомбомятане в състава на звеното. Самолетът е чудесен и всичко най-добро е пред нас!..
В хода на усвояването на Су-34 са извършени 8-часови полети с дозареждане – през деня и през нощта. Увеличаването на максималното време на полет върви поетапно, плавно, с цел – полет на  Су-34 с продължителност повече от 10 часа. В дългите полети новият самолет се държи добре, електрониката е надежна, двигателите работят икономично, разходът на масло е незначителен. Щурманското оборудване осигурява впечатляваща автономност на полета.
В края на юни се планира стрелба на изтребителите-бомбардировачи Су-34 на полигона в Баренцово море. Ако за МиГ-31 и Су-27 това е нещо обичайно, то за екипите на Су-34 задачата е нова, свързана с по-нататъшното усвояване на авиационния комплекс от летателния и инженерно-техническия състав.

Автор  Александър ХРОЛЕНКО, «Красная звезда».

Posted on 09.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: