Русия и Китай твърдо се придържат към позициите си, докато Индия продължава да се колебае


Русия и Китай твърдо се придържат към позициите си, докато Индия продължава да се колебаеНовите лидери на Китай дават ясно да се разберат приоритетите на Китай във формиращия се глобален сценарий. Изглежда китайците ясно сигнализират, че техните отношения с Русия за тях са най-важните. Китай вече не е съгласен с ролята на Америка като единствена световна свръх държава, разглеждайки себе си като водеща азиатска страна.

По този начин той вече не признава Япония за главната страна в Азия. Нещо повече, подобно на своето мнение за САЩ и Европа, Китай вижда Япония като увяхваща държава. Тези страни вече са достигнали върха на своята мощ и повече  могат да запазят позициите си на върха на пирамидата.

Ясно е също, че Китай вижда Русия и Индия като страни, които имат потенциал за ръст. Русия беше свръх държава. Обаче Русия беше само военна държава и не съответстваше на своя пълен икономически потенциал. Даже на върха на своето могъщество тя не можа да развие икономиката до онези нива, които биха били съвместими с нейните огромни природни ресурси.

В наше време Индия остава далеч назад от своя икономически потенциал. Китай смята,  че в някакъв момент Индия неизбежно ще започне да расте политически и икономически и ще поиска своето законно място в света. Въпреки това има разлика в подхода на Русия и Индия.

Русия разглежда Китай като страна, която може да й помогне да си върне загубения статус. Освен това Русия и Китай са като две страни, чийто съюз е бил предопределен свише. Русия е най-големия производител на енергия, а Китай е най-големия потребител на енергия.

Китай стана производствения център на света и има най-големите запаси от чужда валута (излишни пари за  инвестиции). Китай се нуждае от модернизиране на армията си за сметка на придобиване на съвременно оръжие. Русия има нужда от капитал за развитие на огромните природни ресурси. Тя има съвременни високотехнологични образци въоръжения за продажба и тя е вторият по големина световен износител на оръжие, като само малко отстъпва на лидера.

Делът на Америка на световния пазар е  30 процента, на Русия — 26 процента. Тези числа показват, че ако вземем под внимание размера на икономиките, то се получава, че Русия произвежда по-съвършено и по-съвременно оръжие.

Може да се направи  извода, че в случая с Русия и Китай всяка страна има онова, което е необходимо на другата страна (симбиоза).

Отношенията между Индия и Китай са много по-сложни. Между двете страни съществуват исторически, културни и политически различия.

Ние се съгласихме с доминирането на Запада. По този начин американската хегемония не ни тревожи толкова, колкото тревожи китайците.

В някаква степен ние разглеждаме американската хегемония и доминиране в положителен смисъл, доколкото това помага за възпирането на Китай.

В същото време, докато ние сме свикнали да живеем в свят под предводителството на Запада, идеята за незападна държава, движеща се към лидерство, ни кара да нервничим.

Независимо от нашето отношение към Китай, Китай все още вижда Индия като потенциален съюзник, защото двете  страни имат много общи интереси.

Двете страни в света под лидерството на Запада нямат оня  статус, който те заслужават. По този начин те желаят фундаментални изменения в такива глобални институции, като ООН, Световната банка и МВФ. Всичките тези учреждения бяха създадени за поддръжка на западното господство и хегемония.

Неотдавнашната среща на върха на БРИКС в Дърбан, Южна Африка показа, че тази организация представлява огромно предизвикателство за западния монопол и господство. Делът на страните от БРИКС в световната икономика и търговия расте, а делът на Запада намалява.

Страните от БРИКС решиха да развиват банка, която в дългосрочна перспектива ще стане голямо препятствие за Световната банка и МВФ.

Непрекъснатия възход на Изтока и увяхването на Запада в един прекрасен ден ще заставят Индия да приеме  реалностите на света. Китай има търпение да дочака този ден. В същото време Русия и Китай продължават да се сближават и да наклоняват баланса на силите по посока на Изтока.

Posted on 08.05.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. А защо трябва да има лидери? Ако всеки направил мускули иска да командва парада това ми прилича на мутренско маймунско мислене.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: