Русия и Беларус засилват сътрудничеството си в областта на сигурността


Русия и Беларус засилват сътрудничеството си в областта на сигурносттаЗа Русия Беларус е ключов партньор във военната сфера и в областта на сигурността. Тя е разположена между твърдо ориентираната на Запад Полша и Балтийските страни  – Естония, Латвия и Литва. Москва възприема Беларус като ключова буферна държава и отдавна я използва като преден пост за своята военна мощ. Беларус е един от най-надеждните участници в руския военен блок — Организацията на Договора за колективна сигурност. Между нея и Русия, също така, съществуват редица двустранни споразумения в областта на сигурността – те имат обща система за противовъздушна отбрана и често провеждат съвместни военни учения и тренировки.

Плановете за разполагане в Беларус на зенитно-ракетни системи и изтребители и особено преговорите за създаване на руска военна база издигат това сътрудничество на ново ниво. Вероятно това е свързано с ръста на отбранителното сътрудничество между другите страни от региона, особено между северните и балтийските държави. Именно тези разположени в близост до Русия страни, всички от които – (с изключение на Швеция и Финландия) са членки на НАТО, представляват за Москва главното западно предизвикателство в сферата на сигурността. В последно време те засилват мащабите и интензивността на своето военно сътрудничество. През ноември Полша и балтийските страни ще проведат военни учения Steadfast Jazz, в които ще участват 5 000 военнослужещи от НАТО.

Ръстът на ангажираност на Швеция и Финландия в регионалното отбранително сътрудничество – и по-точно тяхното декларирано участие от началото на 2014 година в патрулирането на въздушното пространство на Исландия, а също и създаването на регионалната организация за сигурност Северно отбранително сътрудничество (Nordic Defense Cooperation), – принуждава Русия да се тревожи още по-силно.

Това хвърля светлина върху редица стъпки, които Москва предприема напоследък в региона. Русия обяви, че през 2013 година тя ще проведе съвместно с Беларус военни учения «Запад». През 2009 година, когато бяха проведени за последен път, те моделираха удар по Полша и Прибалтика. Русия, също така, започна по-активно да провежда учения на военно-въздушните сили. Наскоро тя организира полети в близост до границите на шведското въздушно пространство, принуждавайки базираните в Литва – (като в страна от НАТО) датски изтребители да проследяват руските самолети, понеже според слуховете шведите са се оказали неподготвени за появата на руснаците. Министърът на външните работи на Швеция Карл Билдт (Carl Bildt) заяви, че неговата страна няма да иска от руското правителство обяснение, но шведският министър на отбраната Карин Енстрем (Karin Enstrom) отбеляза, че руските учения «започнаха да се провеждат по-често» и че Швеция ги следи много внимателно.

Русия, също така, се тревожи и от агресивните предизвикателства срещу господството на Москва в енергийната сфера, инициирани от балтийският регион. Полша и Литва строят терминали за внос на втечнен природен газ и водят съдебни дела с Газпром за цените и монополизацията на пазара. И въпреки, че по енергийните въпроси Русия води с тези страни преговори и демонстрира определени намеци за прагматизъм, Москва едва ли ще бъде чак толкова сговорчива, когато стане дума за ръст на сътрудничеството и съвместни действия в сферата на сигурността.

Страните от Севера и Прибалтика също подкрепят белоруската опозиция, обявяваща се срещу Лукашенко. През 2012 година една от шведските правозащитни организации организира хвърлянето от самолет на плюшени мечета, за да привлече вниманието към нарушенията на правата на човека в Беларус и да подкопае властта на Лукашенко. Тази акция подчерта слабостта на белоруската противовъздушна отбрана и вероятно подтикна Минск да направи опити да получи нови зенитно-ракетни системи и руски самолети. В допълнение към това, през декември 2012 година Беларус извади от въоръжение останалите й изтребители Су-27, поради недостиг  на средства за тяхното обслужване. По-рано тя постъпи по същия начин със самолетите Су-24. Това допълнително понижи и без това невисоката способност на Беларус да защитава своето въздушно пространство и даде на Москва допълнителен стимул да усили белоруската система за ПВО.

Следователно, отбранителното споразумение между Москва и Минск е само поредното звено в една дълга верига от вероятно взаимообвързаните мерки, които предприемат от една страна държавите от Севера и Прибалтика, а от друга — Русия и Беларус. Но ако Русия действително разположи в Беларус авиобаза с изтребители, то това ще изведе регионалното съперничество в областта на сигурността на ново ниво. На северните и прибалтийските страни ще им се наложи да измислят подходящ отговор, което няма да е лесно. Повечето от страните в региона – (с изключение на Полша) сега съкращават своите бюджети за отбрана поради европейската финансова криза. Освен това, регионалното сътрудничество в областта на сигурността продължава да се осъществява в рамките на структурите на НАТО и Европейския Съюз. Не трябва да забравяме, че нарастването на активността на тези страни може да направи Русия още по агресивна.

По този начин, последните изявления на Русия вероятно имаха за цел да подчертаят, че тя оценява растящото сътрудничество в областта на сигурността между страните от Севера и Прибалтика като сериозна заплаха и е готова да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на тази заплаха.

Posted on 08.05.2013, in Национална сигурност and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: