Москва се готви за дестабилизиране на обстановката край южните й граници


Москва се готви за дестабилизиране на обстановката край южните й границиПроцесът на национално примирие в Афганистан „тъпче на място“, а извеждането на войските на  международната коалиция без спазване на цяла редица условия, заплашва с ескалация на ситуацията в северната част на страната, а след това и в Централна Азия. За това говори вчера на международната конференция в Алма Ата заместник министърът на външните работи на РФ Игор Моргулов.

Както стана известно на „Ъ“, на 8 май Съветът за сигурност на РФ ще проведе специално заседание, посветено на  обстановката в Афганистан. Основен докладчик по този въпрос ще бъде ръководителят на МВнР на РФ Сергей Лавров. Членовете на Съвета за сигурност ще обсъдят сценариите за развитие на ситуацията в региона за периода след 2014 година.

Освен това, те ще дадат оценка на перспективите за въвличане на ШОС в стабилизирането на ситуацията в Афганистан (чрез проекти за развитие на неговата икономика) и задействането на ОДКС за предотвратяване на проникването на екстремистки елементи в страните от Централна Азия — в случай на осъществяване на най-лошия сценарий. Руски дипломатически източник описа за „Ъ“накратко този сценарий така: „Борба за власт, война на всички против всички, разливане на хаоса из целия регион“.

Тази тема вчера беше обсъждана от представители на повече от 40 страни и организации—участници в „Истанбулския процес“ (наречен така в чест на мястото на провеждането на първото подобно заседание за бъдещия Афганистан) на срещата в Алма Ата. Руската делегация беше родена от заместник министъра на външните работи Игор Моргулов. Изказването на  дипломата беше едно от най-острите.

„Ние сме принудени да констатираме, че процесът на национално помирение в Афганистан фактически тъпче на едно място“, — заяви господин Моргулов и добави, че след извеждането през  2014 година войските на  международната коалиция, ситуацията в северните провинции на Афганистан може да се дестабилизира. В Москва се опасяват, че след това ще се влоши обстановката в Централна Азия, а това вече пряко ще заплаши сигурността на южните граници на РФ.

Руските дипломати смятат продължаването на присъствието в Афганистан на чужди войски за контрапродуктивно. „Нас няма да ни задоволи вариантът с преформатирането на международните сили за съдействие на сигурността в дългосрочно военно присъствие в Афганистан под друга табела и при това без съответния мандат на ООН“,— заяви вчера заместник ръководителят на руското външнополитическо ведомство Игор Моргулов.

Редица участници във форума в Алма Ата подкрепиха позицията на Москва. „Част от нашия регион страда от чужда военна интервенция, която подкопава способността на властите да въведат ред,— заяви външният министър на Иран Али Акбар Салехи.— Освен това, тази интервенция служи като плодородна почва за тероризма, контрабандата на наркотици и организираната престъпност“.

Между другото, на Запад още не са решили какъв ще бъде окончателния формат на тяхното присъствие в Афганистан след 2014 година. Пентагонът предлага да остави в страната между 3 и 9 хиляди американски военнослужещи за обучение на местните сили за сигурност. А миналият четвъртък министърът на отбраната на Германия Томас де Мезиер призова своя белгийски колега Питер Де Крем „да помисли за изпращането в Афганистан“ след завършване на основната кампания на 300-400 военни. Самият Берлин е готов да отдели от 600 до 800 души. В НАТО отбелязват: мащабът на бъдещата мисия ще стане ясен окончателно през следващите месеци.

Участниците в конференцията в Алма Ата се съгласиха с мнението, че решаването на афганистанския проблем не е възможно само със силите на военните. По думите на казахския лидер Нурсултан Назърбаев, дошло е времето да се започне „икономическа рехабилитация“ на Афганистан — „активно да се интегрира“ страната в регионалните процеси, да се влагат пари в нея, да се развива мрежа от железопътни линии. Без всичко това Кабул, както смята господин Назърбаев, ще си остане „източник на терористична и екстремистка дейност“, а също и „износител на тази дейност в съседните страни“.

Впрочем, активността на международната общност е безсмислена без стремежа на самите афганистанци към национално помирение. Лакмусовата хартия, както решиха в Алма Ата, ще станат планираните за април 2014 година президентски избори.

„Хората ще изберат в каква страна искат да живеят, в чии ръце да дадат властта и как да предотвратят развитието на  конфликтите, които разцепиха Афганистан“,— заяви заместник държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс. Към този момент, смята дипломатът, талибаните напълно биха могли да „възстановят тяхната законност“, като станат легална политическа сила. „Ако те не скъсат връзките си „Ал Кайда“, то конфликтът ще се затегне, а страната ще потъне в още по-жалко състояние“,— подчерта представителят на Държавния департамент.

Posted on 08.05.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Защо се занимават с Афганистан страни,които дори нямат обща граница с него. Да правят каквото щат. На човек може да вземеш на сила, но не може да дадеш. Износът на демокрация и стабилност е загубена кауза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: