Черноморско обновяване


ДЭПЛ класа "Кило" пр.636. Фото armstass.su.

ДЭПЛ класа „Кило“ пр.636. Фото armstass.su.

Командващият ЧФ разказа за мащабното превъоръжаване на обединението

Черноморският флот на Русия почти възстанови постоянното си присъствие в Средиземно море, – заяви в понеделник командващият ЧФ вицеадмирал Александър Федотенков. По неговите думи, в близка перспектива бойният потенциал на флотската авиации ще нарасне 2,5–3 пъти, а в бойния състав на флота ще влязат 20 нови кораба.

В предверието на 230-годишнината от създаването на Руския флот, която ще бъде  отбелязана на 13 май, командващият Черноморския флот вицеадмирал Александър Федотенков разказа за мащабното превъоръжаване на ЧФ и направленията на неговото  развитие.

Командващият отбеляза, че флотът вече почти е възстановил постоянното присъствие в Средиземно море, за необходимостта от което заяви неотдавна ръководството на Министерството на отбраната.

«Черноморският флот практически възстанови своето постоянно присъствие в Средиземно море. Корабите на ЧФ през 2012–13 години извършиха 17 похода на бойна служба, в хода на които осъществиха 39 визита и делови влизания в пристанища на чужди държави. За 12 месеца те сумарно изминаха 52,5 хиляди морски мили, а продължителността на действията на силите в морето превиши 650 денонощия», – цитира Федотенков РИА «Новости».

Корабите и бреговите войски в течение на миналата година изпълниха повече от 300 бойни упражнения, проведоха две стрелби с крилати и повече от 30 стрелби със зенитни ракети, а също 170 артилерийски стрелби, – отбеляза командващият флота.
Ще напомним, че през януари завърши най-голямото за последното десетилетие учение на междуфлотската групировка на ВМФ на Русия в Средиземно море с участието на кораби от Балтийския, Северния и Черноморския флоти. В Министерството на отбраната съобщиха, че в резултатите на маневрите е взето решение, че руските военни кораби трябва да продължат да носят бойна служба в Средиземно море и насочиха там големите десантни кораби «Калининград», «Шабалин», «Саратов» и «Азов».

По-късно ръководителят на Министерството на отбраната Сергей Шойгу заяви за взетото решение за създаване на управление за оперативното съединение на ВМФ в Средиземноморската зона, където силите на флота ще се намират на постоянна основа. По неговите думи, Русия разполага с всичко необходимо за създаване и обезпечаване на функционирането на това съединение.

Главнокомандващият ВМФ Виктор Чирков уточни, че на постоянната основа в Средиземно море трябва да се намират до пет–шест кораба, основа на групировката трябва да бъдат кораби от първи ранг, тоест фрегати и крайцери.

Също в понеделник вицеадмирал Федотенков заяви, че следващата година Черноморският флот ще приеме в бойния си състав първия от шестте патрулни кораба (фрегати) по проекта 11356 «Адмирал Григорович». «Още през 2013 година трябва да бъде спуснат на вода, а през 2014 година – да бъде приет в бойния състав на Черноморския флот най-новият патрулен кораб по проект 11356 «Адмирал Григорович». Корабът ще стане първият от серията от шест патрулни кораба по този  проект, снабдени с корабен комплекс с голяма далечина «Калибър» с високоточна крилата ракета», – каза той.

Федотенков напомни, че останалите пет патрулни кораба са получили имената «Адмирал Есен», «Адмирал Макаров», «Адмирал Бутаков», «Адмирал Истомин» и «Адмирал Корнилов».

«Флотът също разчита да получи шест подводни лодки по проект 636. Първите три от тях ще носят названията «Новоросийск», «Ростов на Дон» и «Стари Оскол». В състава на Черноморския флот е планирано постъпването на още седем бойни катера с  различно предназначение и други кораби», – добави командващият.

Фрегатите по проект 11356 са проектирани в ОАО «Северно проектно-конструкторско бюро». Главният кораб от тази серия, фрегатата «Адмирал Григорович», беше  заложен на Прибалтийския корабостроителен завод (ПКЗ) «Янтар» на 18 декември 2010 година, вторият кораб – «Адмирал Есен» – на 8 юли 2011 година, третият – «Адмирал Макаров» – на 29 февруари 2012 година. Сега се извършва формирането на техните  корпуси.

Вицеадмирал Федотенков заяви в понеделник, че командването на ЧФ се загледа в малките артилерийски кораби (МАК) по проект 21630 «Буян», строящи се за Каспийската флотилия и стигна до извода, че наличието на такива кораби в Черно море би било целесъобразно. «Командването на Черноморския флот излезе с предложение към главното командване на ВМФ – при разпределянето на силите и средствата да разгледа въпроса за включването в бойния състав на флота на най-новите малки артилерийски кораби по проекта 21630, което ще позволи да се повиши ефективността при решаването на задачите по поддържането на оперативния режим в зоната на отговорност», – съобщи Федотенков.

Понастоящем са построени три кораба по проекта 21630: «Астрахан», «Волгодонск» и «Махачкала». Тече строителството на други кораби от този тип. МАК по проекта «Буян» са разработени от Зеленодолското ПКБ за Каспийската флотилия и са построени в Петербург в корабостроителницата «Алмаз». За намаляването на радиолокационната забележимост при тяхното създаване са използвани «стелс-технологии»: наклонени плоски повърхности на надстройките, наличие на фалшиви бордове скрити в плоскостите на надстройката и палубата, вратите и люковете, отсъствието на илюминатори.

Командващият отбеляза, че ЧФ също се нуждае от нови морски и рейдови миночистачи за противоминно осигуряване на пунктовете за базиране. «Балансираният и внимателно проверен състав ще ни позволи да формираме универсални междувидови групировки на силите за комплексно решаване на задачите», – подчерта той.

Командващият съобщи също, че в близките години бойните възможности на авиацията на Черноморския флот ще нараснат 2,5–3 пъти. «Планира се съществено обновяване на авиационния компонент на Черноморския флот. Към 2020 година възможностите на авиацията на флота ще се увеличат в сравнение с 2012 година приблизително 2,5–3 пъти. Ще се развива противоподводната, издирвателно-спасителната и военно-транспортната авиация», – каза Федотенков.

Сега на въоръжение в Черноморската флота се намират бомбардировачи Су-24, планирано е постъпването на Су-24М, – добави вицеадмиралът.

«С постъпването в авиацията на флота на самолетите Су-24М ще се увеличи диапазонът и далечината на използваните средства за поразяване на щурмовата авиация», – отбеляза той.

Като цяло, съобщи командващият, ЧФ ще се обновява и усъвършенства за осигуряване на националната сигурност на страната и в най-близка перспектива ще получи до 20 нови надводни кораба, подводници и бойни катери. «Това е обективен и крайно важен процес, ако отчитаме, че общото състояние на военноморските сили на черноморските държави и държавите от Средиземноморието се характеризира с постоянно нарастване на бойния потенциал за сметка на качественото усъвършенстване на средствата за въоръжена борба,1 без съществено намаляване на техния брой. В близкото десетилетие страните от Черноморската зона планират да построят за националните ВМС значително количество бойни кораби и спомагателни съдове. Ние сме за надеждно осигуряване на националната безопасност, нямаме право да оставаме сред изоставащите», – каза командващият, предава ИТАР-ТАСС.

«Тези насоки за развитие на флота вече се реализират, – разказа за вестник „ВЗГЛЯД” експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Василий Кашин. – В частност, извършва се строителство  на нови подводници и надводни кораби и други програми. Както често се случва, едни или други елементи от тази програма за превъоръжаване могат да се изместят във времето, да се забавят с година–две и да се съпровождат с различни трудности. Като цяло в това, че промишлеността може да изпълни тази задача,  съмнения няма. Главният риск се заключава в това, че у нас сега се наблюдава неопределеност в общото състояние на икономиката и бюджета. Ако, (както някои се опасяват), към края на година се получи рязко забавяне на икономическия ръст, ще се изострят  проблемите с бюджета и правителството ще започне да търси източници за икономии. Тогава флотът, особено надводният флот, – е традиционното направление, което може да бъде «порязано», или ако не «порязано», то да се пренесат някои елементи от програмата за превъоръжаване за по-късен етап.

Ако ситуацията в руската икономика бъде повече или по-малко стабилна и предсказуема, то аз бих предположил, че основните точки от тази програма за превъоръжаване ще бъдат изпълнени. Може би някои от тях – със закъснение от година, две, три, но в общи линии всичко ще бъде претворено в живота».

«Това са отдавна обсъждащи се, важни аспекти от развитието на флота, – отбеляза той. – В частност, болен въпрос отдавна вече беше възстановяването на подводните сили  в Черно море. Това е необходим елемент от нашата отбрана, тъй като теоретически за нас могат да представляват голяма заплаха големите надводни кораби на НАТО, снабдени с крилати ракети и действащи в Черно море. Те лесно могат да достигнат до някои населени пунктове в Централна Русия. Когато в разгара на войната с Грузия изпратиха  есминец в Черно море, това беше доста нервно възприето в Русия. Въпреки, че беше  ясно, че не може да става дума за някакво вмешателство на САЩ, но все пак, самият факт, че в Черно море се мотае есминец, който със своите крилати ракети достига до Централния промишлен район, а с него почти нищо не може да се направи, случая беше неприятен.

За Русия за осигуряването на своите флангове възстановяването на Черноморския и Балтийския флоти е доста важно».

«Задачата за възстановяването на присъствието в Средиземно море не е военна, а политическа. Ако политическото ръководство на Русия  я е поставило, тя ще се  реализира», – добави експертът.

На 17 април Александър Федотенков беше назначен за заместник главнокомандващ на Военно‑морския флот. Той продължава да изпълнява задълженията на командващ ЧФ до средата на май, под негово ръководство ще преминат мероприятията по случай Деня на Победата и 230-та годишнината от създаването на флота, а до края на месеца той ще предаде делата на своя приемник. На поста командващ Федотенков ще смени вице-адмирал Александър Витко, заемал до този момент длъжността заместник командващ Северния флот.

Роман Крецул

Posted on 07.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: