Русия се въоръжи с новия комплекс РЕБ «Красуха»


Мобилен комплекс за радиоелектронна борба «Красуха-2»

Мобилен комплекс за радиоелектронна борба «Красуха-2»

Министерството на отбраната на Русия получи на въоръжение първата партида мобилни комплекси за радиоелектронна борба (РЕБ) «Красуха-4», – за това съобщават руските СМИ. Като цяло във войската постъпиха 4 такива комплекса, които са предназначени за прикритие на войските и обширни територии от радиолокационно откриване, а също за противодействие на самолетите ДРЛОиУ и БПЛА на противника. От 2009 година руските въоръжени сили се попълват също и с наземни комплекси РЕБ «Красуха-2».

Понастоящем техническите подробности за тези комплекси и техните характеристики представляват засекретена информация. В открит достъп има изключително малко сведения за машините от този тип. Достоверно известно е, че те се разполагат на четириосното шаси на специалния автомобил БАЗ-6910-022. Станциите РЕБ «Красуха» са създадени в научноизследователския институт «Градиент» (Ростов на Дон), а с тяхното производство се занимава научно-производственото обединение «Квант» (Нижни Новгород).

В съвременното военно дело радиоелектронната борба придобива все по-голяма тежест и значение. РЕБ е разновидност на въоръжената борба, в хода на която се осъществява въздействие чрез радиосмущения върху радиоелектронните средства за разузнаване, системите за връзка и управление на потенциалния противник с цел затрудняване на тяхната работа и предаване на информацията. Съставните части на РЕБ към момента са комплексите за радиоелектронно потискане и радиоелектронна защита (към тях се отнася и «Красуха).

Обект на въздействие на радиоелектронната борба са електромагнитните полета (вълни), радиоелектронните системи и средства. При това за създаването на радиосмущения могат да се използват пасивни и активни средства. Пасивните средства се градят върху използването на принципа на отразяването (преизлъчването), пример за такива средства са ъгловите и диполните отражатели. Към активните средства се отнасят тези, които за формирането на излъчване прилагат принципа на генериране (станции за смущения и предаватели).

В наши дни РЕБ представлява комплекс от съгласувани действия и мероприятия на войските, които се осъществяват с цел: намаляване на ефективността от прилагането на оръжие и управлението на войските на противника, осигуряване на зададената ефективност от  използването на собствените средства за поразяване и управление на войските.

Разработените и приети на въоръжение на руската армия комплекси «Красуха» са комплекси за радиоелектронно потискане (РЕП) и защита. РЕП е комплекс от действия и мероприятия, които са насочени към нарушаване или срив на работата, а също намаляване на бойната ефективност от използването от страна на противника на радиоелектронни средства и системи с помощта на въздействие върху техните приемателни устройства с  радиоелектронни смущения. Съвременното радиоелектронно потискане включва радио-, оптико-електронно, радиотехническо и хидроакустично потискане. РЕП може да бъде осигурено за сметка на създаването на активни и пасивни смущения, а също използването на различен род лъжливи цели и капани.

Създадената в ростовския НИИ «Градиент» станция за радиоелектронно потискане 1Л269 «Красуха-2» е наистина уникална система. Тази станция беше разработена с оглед обобщаването на бойния опит, който получи руската армия по време на въоръжения конфликт през август 2008 година в Южна Осетия. Руските военни извлякоха горчиви уроци от конфликта, в който почти не се използваха подразделения на РЕБ. В това число и по тази причина руските ВВС загубиха редица бойни самолети Су-25 и Ту-22М3.

Принципът на работа на станцията «Красуха», както и всички средства за РЕБ, се заключава в осъществяването на комплекс от действия, входа на които се извършва насочено въздействие чрез радиоизлъчвания (радиосмущения) върху радиоелектронните комуникационни средства, системите за управление и разузнаване на вероятния противник. Тези действия се предприемат с цел изменение качеството на циркулиращата в тях военна информация, защита на собствените подразделения от аналогично въздействие от страна на противника, а също изменението на свойствата на средата на разпространение на радиовълните.

Вече се появи информация за това, че станцията 1Л269 «Красуха-2» ще бъде предоставена за експорт. Макет на станцията беше представен през април 2013 година в шоу-рума на КРЕТ (концерн за радиоелектронни технологии). Най-вероятно тази станция се е създавала с оглед потискане на обзорните РЛС с авиационно базиране от типа AWACS, летящи радари подобни на американските Е-8 Joint Star, а също съвременните БПЛА, такива като Predator и Global Hawk.

Държавните изпитания на станциите за радиоелектронно противодействие 1Л269 «Красуха-2» и 1РЛ257 «Красуха-4» бяха завършени през 2009 година. Външно тези машини приличат на обикновени радиолокатори, които са монтирани върху автомобилно шаси БАЗ-6910-022, колесна формула 8х8. Кабината на този автомобил е оборудвана със средства за защита от СВЧ излъчване. В нея е инсталиран независим въздушен отоплител ОН-32Д-24 и кондиционер Webasto СС4Е с електрическо задвижване. Самият комплекс «Красуха» представлява апаратен модул с антенен пост и голяма параболична антена. Антената е въртяща се (обръщане на 360 градуса). Параболичната антена на комплекса се управлява според ъгъла на мястото.

Системите за радиоелектронно противодействие и радиоелектронно разузнаване, такива като «Красуха», са високотехнологични решения. Независимите военни експерти предполагат, че създаването на подобен род комплекси е сериозен пробив в създаването на високоефективни средства за борба. Основната задача, която е възложена на тези комплекси е ефективната отбрана на войските и стационарните обекти от високоточното оръжие на противника, а също неговите носители, системи за целеуказване и откриване. В наши дни, когато делът на високоточното оръжие и радиоелектрониката във войските се увеличава, това е достатъчно актуална задача. При това, създаването на такъв род системи е способно да даде тласък за развитие на цялата руска радиоелектронна промишленост.
Независимият военен експерт Антон Лавров в интервю за изданието «Известия» отбеляза, че комплексът «Красуха» трябва да се използва за решаването на задачи на оперативно-тактическо ниво, но решението за използване на комплекса издава Генералният щаб. Тоест такъв род комплекси няма да влезе в състава на обикновените бригади и общовойскови армии. «Красуха» е средство за комплексно усилване на най-важните направления и участъци, в които е голям рискът от започване на голям конфликт. Според експертите, ефективната далечина на действие на комплексите ще бъде от 150 до 300 км. Тези системи въоръжение не са нужни за борба с банди от подземния свят и въстаници, това оръжие е предназначено за водене на война с високотехнологичен противник.

 Модификации:

Станцията 1Л269 «Красуха-2» е станция за РЕП, а също унифициран наземен модул за смущения, който е предназначен за защита на различен род обекти от авиационни РЛС. Може да се използва в порядъка на батальоните за РЕБ.

Станцията 1РЛ257 «Красуха-4» е станция с широк диапазон за мощни шумови смущения, а също многофункционален наземен модул за смущения. Основното й предназначение е прикриване на стационарни обекти от многофункционалните БРЛС самолети на ударната авиация на противника, от бордовите РЛС на радиолокационното разузнаване на самолетите Е-8С, разузнавателно-ударните и разузнавателните БПЛА «Предатор» и «Глобал Хок», а също БРЛС на изкуствените спътници на Земята «Лакрос».

Posted on 06.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Кога нашите педераси ще направят някоя подобна джаджа

  2. русофил

    Нашите. Педераси. Ибаха. Мамата. На. Бълга

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: