Ще има ли в Беларус руски авиационен преден пост?


Ще има ли в Беларус руски авиационен преден пост?Посещението на министъра на отбраната на Русия в Беларус  донесе сензация, за която от няколко дни говорят световните СМИ

Посещението на министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу в Беларус, неговите преговори с колегата му  генерал лейтенант Юрий Жадобин и срещата с държавния глава Александър Лукашенко донесоха сензация, за която вече няколко дни говорят световните СМИ. Включително и руските.

Сензация е, че Русия е взела решение да разположи на територията на братската република своя авиационна база. За създаването й се бяха договорили още преди това президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко, но това решение не беше обявено преди посещението в Минск на Сергей Шойгу. По думите на министъра на отбраната на Русия, в Беларус първо ще бъде настанена авиационна комендатура (няма официална информация точно на кое летище), после там ще пристигне за бойно дежурство звено руски изтребители (това са най-малко 3 – 6 самолета), а към 2015 година в Беларус ще бъде дислоциран вече цял авиационен полк. „След това, – заяви Шойгу, – ние предполагаме и по-нататък да разглеждаме въпросите, необходими за усилване на отбранителната способност на нашите беларуски колеги и братя“. За тази цел на Минск ще бъдат доставени в 2014 година четири дивизиона зенитноракетни комплекси С-300.

Наистина, според съобщението на вестник „Коммерсант“, два дни след изказването на Сергей Шойгу, Лукашенко опроверга неговите думи. Той каза, че става дума не за създаване на авиобаза, а само за доставки на руски самолети за въоръжените сили на Беларус. Източници на вестника в руското военно ведомство твърдят, че страните вече са постигнали принципно съгласие за създаване на руски обект. Според тях думите на беларуския лидер са предназначени да успокоят НАТО. Какво пък, ще поживеем – ще видим.

Според мен по-важно е да се разбере друго: защо да създаваме в Беларус руска авиационна база? За това има най-малко няколко сериозни основания. Първо, Москва и Минск влизат в състава на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и даже са стратегически съюзници на двустранна основа. Вече не за първа година съществува обединена групировка на войските на Беларус и Русия, в която от наша страна влизат някои части на Западния военен окръг (преди образуването на този окръг – части от Московския военен окръг). Съществува и Обединено командване на ПВО на двете страни, което влиза в Общата система за противовъздушна отбрана на ОДКС. Освен това, второ, на територията на съюзничката на Русия вече съществуват две военни бази на Москва. Радиолокационна станция от Системата за предупреждение за ракетно нападение край Барановичи (РЛС СПРН „Волга“), в градчето Ганцевичи, и радиотехническа станция за високочестотна връзка с корабите, носещи бойна вахта в Световния океан, във Вилейка. Тя се нарича „Антей“. Пак там е разположен и подземен пункт за точно време.

Нужно ли e да се добави към тях и авиационна база? Въпрос за президентите и ръководителите на военните ведомства. Въпреки това може да се поразсъждава за какво и защо се създава тя. Отговорът трябва да се търси в действията на НАТО, което разположи в Литва, край Шауляй своя авиационна база. В нея в постоянна бойна готовност се намират четири изтребители-бомбардировачи F-16, които могат да пренасят до целите американски атомни бомби със свободно падения В61, разположени в шест авиационни бази на пет държави от Северноатлантическия алианса – Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. За Русия тези бомби, които представляват тактическо ядрено оръжие – поставено на изтребители-бомбардировачи стават стратегически, защото за да долетят от Шауляй – до Минск или Смоленск и Москва им трябват  петнадесет минути. Трябва ли да бъде  защитена съюзната държава от такава, с извинение, възможна перспектива? Всеки повече или по-малко здравомислещ военен човек ще каже: безусловно.

Не бива да се забравя и за плановете на САЩ да разположат на територията на Полша свои обекти за ПРО, които предизвикват голямо безпокойство в Русия като средство за неутрализиране на нейните сили за стратегическо възпиране. Сега във Вашингтон твърдят, че са отговорили на безпокойствата на Москва и малко са изменили плановете си, но в Кремъл, където получиха писмо от Обама, казват,  че  тези изменения, които предлагат САЩ, не намаляват нашата загриженост. И авиационната база в Беларус също  може да бъде своеобразен щит срещу евентуални неприятности, свързани със системите за ПРО в Полша.

Всяка държава има право да се защити, от това право се възползват и Русия, и Беларус. При това трябва да се помни, че през последните повече от двадесет години нито Минск, нито Москва, за разлика от някои страни, влизащи в НАТО, не са водили войни на чужди територия – нито в Югославия, нито в Ирак, нито в Афганистан, нито в Либия. И сега не помагат на сирийската опозиция, която води война против законното правителство на страната с участие на бойци на „Ал  Кайда“. На Русия се наложи само през август 2008 година да защити своите миротворци и граждани от агресията на грузинската армия в Южна Осетия. Но не тя стана инициатор на този въоръжен конфликт, което беше признато и от комисията на Европейската общност.

От тук и извода, потвърден в изказването на президента Лукашенко по повод на предстоящите руско-беларуски учения „Запад-2013“. Той каза, че септемврийските съвместни учения не са насочени „нито против поляците, нито против прибалтийците, нито против НАТО въобще“. Макар че той предупреди: „Но те трябва да разбират, че ако се опитат да погледнат лошо към нас, ние също ще реагираме“.

Тези думи се отнасят, според мен и за плановете за разполагане Беларус на руска авиационна база. Това е реакция на действията на НАТО, който и каквото друго да говори по този повод.

Виктор Литовкин

Posted on 04.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: