Русия започва производство на нова гранатохвъргачка


Русия започва производство на нова гранатохвъргачкаВ 2013 година в руската армия ще започнат доставки на най-новите двуцевни гранатохвъргачки РПГ-30 „Кука”, които по данни на руските медии могат да унищожават най-съвременни видове танкове, оборудвани с активна защита.

Очевидно е, че сега тази гранатохвъргачка може да намери търсене на оръжейните пазари на страните от Близкия изток. В по-далечна перспектива новата противотанкова гранатохвъргачка може да се окаже полезна и за китайската армия.

Разработването на „Кука” започнало в 2007 година като отговор на появата на активни системи за защита на танковете, унищожаващи приближаваща се към танка ракета и реактивни гранати.

Новата руска разработка може да неутрализира системата за защита. Отначало РПГ-30 изстрелва неголяма граната-имитатор, която предизвиква включване на защитния осколочен заряд, монтиран в танка. След част от секундата, след гранатата-имитатор излита бойна 15-мм. граната, която преминава през образуванета пролука в отбраната и унищожава танка.

В Азиатско-Тихоокеанския регион за сега няма страни, снабдяващи танковете си със системи за активна защита. В същото време, такива системи се смятат за одно от най-вероятните направления на развитието на бронетанковата техника. Напълно е възможно, че в бъдеще те ще станат по-евтини и ще се появят на въоръжение в САЩ и техните съюзници. По такъв начин, разработката на РПГ-30 е проект, планиран в перспектива. За сега руската армия има намерение да купи само 1,000 такива системи, което ще даде възможност да започне серийното им производство и обучение на войските за използването им.

Очевидно е, че още сега системата може да намери търсене на оръжейните пазари на страни от Близкия изток. В по-далечна перспектива, новата противотанкова гранатохвъргачка може да заинтересова и Народно-освободителната армия на Китай, където се обръща голямо внимание на развитието на въздушно-десантните войски и морската пехота.

Китайската пехота е въоръжена с мощни и ефективни 120-мм. гранатохвъргачки PF98. При това на равнището на пехотен батальон в китайската армия се използва специалната модификация на PF98, снабдена с ефективна система за управление на огъня.

Тази система има голяма пронепробиваемост. Но PF98 няма специални възможности за преодоляване на активни системи на защита. Китай в миналото произвеждаше двуцевна гранатохвъргачка за оборудване на подразделенията със специално предназначение, но тя не беше предназначена за преодоляване на защитата на съвременните танкове.

Василий Кашин

Posted on 04.05.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: