Под флаговете на NATO се върши геноцид


Под флаговете на NATO се върши геноцидРазвързаните от САЩ и техните съучастници от НАТО през последните десетилетия кръстоносни походи „в името на борбата с тираните“ в  Близкия изток и в Северна Африка нагледно показаха, че зад външните псевдодемократични лозунги на тези „освободители“ стои неприкрита политика на ограбване на народите, оказали се под прицела на Вашингтон. При това се извършва масиран грабеж не само на природните ресурси, но и на националното наследство във вид на исторически паметници и антиквариат, които след това се препродават от тези така наречени „борци за демокрация“ на частни западни колекции за баснословни пари. Обаче наред с чисто криминалните мотиви на тази дейност, подобни военни операции на САЩ и НАТО преследват и по-важна за тези  агресори цел – да изтрият от паметта на населението в подложените на атаки арабски държави тяхната история, да ги лишат  от културно наследство, от символите на историческо поклонение. Нали е добре известно, че е много по-лесно да се управлява народ без историческо минало и източници на морал….

Цената на „освободителните операции“ на НАТО
Особено добре разбират това самите агресори, нали за липсата на култура у американците знаят всички,  а и откъде да се вземе национална култура в държава, която има в историята си само малко повече от 200 години. Нима може да се сравни тази „американска история“ с хилядолетното културно наследство на Египет. Или с Дамаск, който е един от най-древните градове на планетата, чиято приблизителна възраст е 6000 години,  а може би и повече. Разграбеният и разрушен от войските на НАТО Ирак – това е една то най-древните и предизвикваща всеобщо възхищение култура на Месопотамия между Тигър и Ефрат. Либия също е добре известна не само с наследството от античните култури на Гърция, Рим, Картаген, но и със загадъчните паметници в Сахара, които от хилядолетия се пазят грижливо от живеещите по тези земи народи.
И това разграбване на културното и историческото  наследство на страните от Изтока върви отдавна и доста планомерно. Нагледно потвърждение на това са  безценните източни артефакти, които се пазят в Британския музей в Лондон, Принстънския музей в Ню Джърси, музея Метрополитън в Ню Йорк и в други държавни и частни сбирки в САЩ и техните европейски съюзници
В стремежа си да прекроят света по свое усмотрение, САЩ и НАТО активно се стремят да лишат населението на страните от Изтока от  морал, историческа връзка с тяхната древна земя. В замяна на това на окупираните земи се насаждат „американските ценности“ във вид на кока кола и западни екшъни. Разпалват се междуетнически и междурелигиозни противоречия. Откърмените от Вашингтон „революционери“ всъщност се оказват обикновени бандити, попълващи екстремистки и терористични  формирования, убиващи мирни жители, представители на култа, подпалващи и взривяващи мавзолеи, джамии, медресета.
Древната земя на световната история след поредните „операции“ на САЩ и НАТО в миг се превръща от тях и техните наемници в арена на ожесточени боеве, а местата на археологическите разкопки – във военни бази на САЩ.
В Ирак по време на войната през 1991 г. са били разграбени най-малко 13 музея. Още един сериозен удар по историческото наследство на тази страна беше нанесен от военната агресия на САЩ и техните съюзници през 2003 г. Само от музеите на Багдад бяха откраднати не без участието на „борците за демокрация“ над 15 хиляди артефакти – свидетели на пет хиляди години исторически събития на тази земя. В същото време, когато отделни исторически ценности от откраднатите от американските военни започнаха да се появяват на черния пазар на САЩ и Европа, министърът на отбраната на САЩ Ръмсфелд се измъкна само с репликата, че „се случват такива работи“…
В резултат на военните действия на НАТО в Либия бяха подложени на бомбардировки древните градове Сабрата, Лептис Магна. Това, което не беше  разрушено, беше откраднато, при това в грабежите по данни на очевидци, са вземали активно участие военнослужещи от НАТО и подготвени от тях бойци от „фронта за съпротива“. Така, грабежите в Националния музей на Либия започнаха веднага след овладяването на града от „революционерите“ при поддръжката на силите от  НАТО.
С разграбването на историческото наследство и разпродаването му на черния пазар се захванаха активно спонсорираните от Запада „революционери“ от Тунис и Египет. Така, още през първите часове на революцията в Египет погромаджиите нахлуха в Националния музей в Кайро, унищожиха старинна библиотека, изградена в Кайро преди повече от 200 години, в която се съхраняваха 200 000 ръкописи.
Сега западните „освободители“ готвят операция по аналогичен сценарий на този в Ирак, Либия и Афганистан по отношение на Сирия и Иран, където многовековните пясъци още пазят религиозни и културни ценности на народите на тези страни, с които се възпитава младото поколение и техните  патриотични чувства.
В Сирия западните слуги под флага на „Освободителната армия“ вече започваха лов на на местните представители на култа. В град Хомс тези псевдореволюционери вече откраднаха значителен брой исторически ценности, сред които – уникална златна статуя от VIII век преди н.е. и вази от третото хилядолетие преди н.е.
Всички такива грабежи стават с подкрепата на разузнавателните подразделения на САЩ и НАТО, които предоставят на „освободителите“ „право за разграбване“ и възможност за продажба на откраднатото след това на международния черен пазар за компенсиране по този начин на разходите на западните спонсори на военната агресия. Впрочем, тази схема не е нова и тя вече беше използвана активно в Косово през 1999 г., когато средновековните православни сръбски манастири първо бяха бомбардирани от западната коалиция, а после „ислямската милиция“ – (това са бойците от Армията за освобождение на Косово – UCK) открадна и продаде на черния пазар историческите ценности.
Да, наистина е вярно „Timeo Danaos et dona ferente“ (Бойте се от данайците, дарове поднасящи – лат.). А особено, когато става дума за откровена кражба от  народите на страните от Изтока на национални ценности и източници на морал под сладките приказки на Вашингтон за „борбата за демокрация“.

Posted on 03.05.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: