ЕК критикува България за дискриминация към чужденци


ЕК критикува България за дискриминация към чужденциХората, които работят в други страни членки на ЕС, продължават да се сблъскват с редица препятствия и дискриминация, – обяви Европейската комисия в петък, посочвайки конкретни примери от целия ЕС.

Сред тези примери е изискването на министерството на вътрешните работи на България да наема на работа само български граждани.

На Димитриос, квалифициран адвокат, е било отказано да кандидатства за работа в българското министерство на вътрешните работи, защото е гръцки гражданин.

В петък Европейската комисия излезе с предложение за по-добро прилагане на правото на свободно движение на работниците.

Член 5 от предложената директива ще изисква от България да създаде специализиран орган по равноправието, който да консултира Димитриос за законността на отказа и ако има основание, да му помогне да го обжалва.

Друг пример е свързан с българския гражданин Бисер, който работил в строителството в Германия. Неговият работодател му плащал заплата, но не правил необходимите социални вноски. След като Бисер претърпял нещастен случай на работа, той установил, че няма право на здравни услуги. Членове 4 и 5 от предложената директива ще изискват Германия да създаде сдружения и органи за равноправие, които да консултират работниците мигранти от ЕС за правата им и да им помагат да ги прилагат, – посочва ЕК, цитиран от БТА.

Posted on 01.05.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: